Kamakura şogunluğu'in teması dünyanın her yerinden insanların dikkatini ve ilgisini çeken bir temadır. Tarihsel kökeninden bugünkü önemine kadar Kamakura şogunluğu, alandaki uzmanlar tarafından tartışmaya, analize ve çalışmaya konu olmuştur. Kamakura şogunluğu ile ilgili toplum üzerindeki etkisi, popüler kültür üzerindeki etkisi ve teknolojinin gelişimindeki rolü gibi çeşitli yönler kapsamlı araştırma ve yansıma konusu olmuştur. Bu makale, okuyucuların bu büyüleyici konuyu tam olarak anlamalarına olanak tanıyan ayrıntılı ve eksiksiz bir analiz sunarak Kamakura şogunluğu'in önemini ve alaka düzeyini ele almayı ve derinlemesine incelemeyi amaçlamaktadır.
Kamakura şogunluğu (Japonca: 鎌倉幕府; Kamakura Bakufu), 1185 ya da 1192 yılından 1333 yılına değin Japonya'yı yöneten şogunluk. Japonya tarihinde kurulmuş olan üç şogunluğun ilkidir.
Kamakura şogunluğu (Kamakura Bakufu; anlam: "Kamakura Çadır Karargâhı") nun adı dönemin başkentinin bulunduğu Kanagawa ilinin Kamakura şehrinden gelmektedir.
Kuruluş tarihi üzerinde çeşitli tezler mevcuttur ve genel de şu iki görüş kabul edilmektedir.
Bu şogunluğun ilk şogunu Minamoto no Yoritomo'nun ölümünden sonra Yoritomo'nun eşi Hōjō Masako oğullarını yönlendirerek fiilen siyaset yaptı. Masako'nun babası Hōjō Tokimasa Shikken (執権, İktidarı gerçekleştiren kişi, nâib kavramına benzemektedir) oldu ve şogunun yerine şogunluğu yöneti. İkinci şogunu Minamoto no Yoriie, eşinin sülalesi olan Hiki klanını önemsediği için başta annesi Masako olmak üzere Hōjō klanı, Yoriie'yi Shuzenji'ye sürdü ve daha sonra öldürdü. Üçüncü şogunu Minamoto no Sanetomo ise Kamakura'da Tsurugaoka Hachimangu tapınağını ziyaret ettiği sırada Yoriie'nin oğlu Kugyō (Sanetomo'nun yeğeni) tarafından öldürüldü. Böylece Minamoto klanının soyu tükendi ve şogunluğun bütün gücü Hōjō klanının eline geçti.
4 Temmuz 1333 tarihinde Genkō Savaşı'nın son muharebesi olan Tōshō-ji Muharebesi'nde yenilen eski shikken Hōjō Takatoki ve klan mensuplarının intihar etmesiyle sona erdi.[1]
İsmen şogun unvanına sahip olanlar: