Karma sürücü

Bu yazımızda Karma sürücü konusunu detaylı bir şekilde inceleyip farklı yönlerini eleştirel ve objektif bir bakış açısıyla analiz edeceğiz. Karma sürücü, modern toplumda büyük ilgi ve tartışma yaratan bir konudur ve günlük yaşamlarımız üzerindeki etkisini anlamak için konuyu iyice incelemek önemlidir. Bu yazı boyunca Karma sürücü ile ilgili farklı bakış açılarına ve görüşlere değineceğiz ve okuyucunun konu hakkında kendi görüşünü oluşturmasına olanak tanıyan kapsamlı ve dengeli bir bakış açısı sunacağız. Bugün çok alakalı olan bu konuya tam bir genel bakış sağlamak için, kökeninden gelecekteki sonuçlarına kadar Karma sürücü'in tüm nüanslarını inceleyeceğiz.

Seagate marka bir HHD

Karma sürücü ya da İngilizce özgün adının kısaltmasıyla HHD, sabit disk teknolojisinin gelişmesi ve SSD maliyetlerinin yüksek oluşu nedeniyle istenilen pazar hedefine ulaşamaması sonucu SSD ye göre daha ucuz maliyetli bir platform oluşturulması için geliştirilen bir teknolojidir.

kısaca HHD de geleneksel HDD manyetik alan teknolojisi kullanılır. ve genelde bir uygulamanın en karmaşık noktası işlenilen formatın ne olursa olsun ham haliyle datanın işletim sistemi tarafından SWAP alına yerleştirilmesi esasına dayandığı için (çok kaba bir örnekle bir resim imajı formatı jpeg veya benzeri sıkıştırılma formatıyla sıkıştırılsa dahi bilgisayar tarafından algılanış şekliyle swap alanında BMP formatında ham hale dönüştürülür.) sonuç olarak 1 MB lık jpeg gerçek imaj değeri 10MB BMP şeklinde bilgisayarda swap alanında uygulama çalıştığı sürece orada kalmaktadır. geleneksel HDD larda özellikle de RAM in yetmediği noktalarda SWAP alanına fazla yüklenildiği için bilgisayarın performansı HDD okuma ve yazma hızına kadar düşmektedir.

SSD teknolojisinde ise SWAP alanı SSD diskin flash bellek kısmına yazılması sayesinde veri erişim hızını en çok engelleyen sorunlardan biri aşılmış olunur.

Tarihçe

  • 2007 - Seagate ve Samsung, Seagate Momentus PSD ve Samsung SpinPoint MH80 ile hibrit sürücüleri geliştirdiler. İki model de 2,5" boyutunda, 128 MB, 256 MB NAND flash bellek kapasitesindeydi.
  • Mayıs 2010 - Seagate, 500GB HDD ve 4GB NAND Flash Belleğin birleşimiyle oluşturulan Momentus XT adını verdiği SSHD üretti.
  • Mart 2012 - Seagate, 500GB ve 1TB HDD için 8 GB NAND Flash bellek birleşimi yapılmış olan 3. nesil iki yeni model üretti.
  • Eylül 2012 - Toshiba, kendi ürettiği 8 GB SLC NAND Flash bellek modülünü kullanarak 1TB HDD birleşimli kendi SSHD üretti.
  • Kasım 2012 - Apple, Fusion Drive teknolojisini duyurdu.
  • Nisan 2013 - Western Digital, 500 GB HDD ile 8, 16 ve 24 GB NAND Flash Bellek seçenekleriyle WD Black SSHD duyurdu.
  • Ekim 2015 - TarDisk, plug play özellikli çift sürücülü hibrit sistem olan 256 GB kapasiteli “TarDisk Pear” duyurdu.
  • Kasım 2011 - Seagate, 750 GB HDD ve 8 GB NAND Flash bellek birleşimiyle 2. nesil SSHD üretti.

Dış bağlantılar

Hybrid RAM disk