Kirpi balığı

Dünyada Kirpi balığı tarih boyunca tekrarlanan bir tema olmuştur. Kirpi balığı, ortaya çıkışından bu yana her yaştan ve her kökenden insanın ilgisini ve ilgisini çekmiştir. Etkisi o kadar önemli ki, çevremizdeki dünyayı anlama ve onunla ilişki kurma biçimimizde bir önce ve sonraya işaret etti. Bu makalede, Kirpi balığı'in popüler kültür üzerindeki etkisinden bilim ve teknolojiyle olan ilgisine kadar günlük yaşamın farklı yönleri üzerindeki etkisini kapsamlı bir şekilde inceleyeceğiz. Kapsamlı bir analiz yoluyla Kirpi balığı'in gerçek büyüklüğünü ve çağdaş toplumdaki rolünü keşfedeceğiz.

Puffers[1]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Teleostei
Takım: Tetraodontiformes
Alt takım: Tetraodontoidei
Familya: Tetraodontidae
Bonaparte, 1832
Cinsler
Metne bakınız
Dağılımı

Kirpi balığı, vücudunda 1,5 cm'lik dikenler bulunan, İndo-Pasifik kökenli bir balıktır. Günümüzde Akdeniz'e ve hatta Manş Denizi'ne kadar yayılmıştır. Kıyılara yakın bölgelerde yaşar. En bilinen özelliği tehlike anında içine su veya hava çekerek şişirmesidir. Böylece ısırılması zor olur. Çok esnek bir iskelete sahiptir. Dikenler, iskeletin bir parçası olup balık şiştiğinde dikenli kemikler arası mesafe açılır. Kirpi balığı, çok zehirli bir madde olan Tetrodotoksin bulundurur. Dolayısıyla pek fazla doğal düşmanı yoktur. Balon balığıyla yakın akrabadır ve aralarındaki en büyük fark dikenleridir. Çoğunlukla saşimi olarak tüketilir.

Cinsler

Tetraodontidae familyasında 29 cins altında 200'den fazla tür bulunmaktadır:[1][2]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ a b c Froese, R.; D. Pauly ((Ed.)). "Family Tetraodontidae – Puffers". FishBase. 26 Mayıs 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2017. 
  2. ^ Eschmeyer, WN; Fong, JD, (Ed.) (31 Temmuz 2017). "Species by family/subfamily in the Catalog of Fishes". California Academy of Sciences. 7 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2017. 

Dış bağlantılar

Vikitür'de konuyla ilgili taksonomik bilgiler bulunur: