Klavsen

Bugün Klavsen hakkında konuşacağız. Bu, son zamanlarda büyük ilgi gören ve şüphesiz hayatımıza önemli etkileri olan bir konudur. Klavsen, günlük hayatımızın farklı yönlerinde mevcut olduğundan hepimizin öyle ya da böyle ilişki kurabileceği bir şeydir. Bu makalede Klavsen'in çeşitli yönlerini kapsamlı bir şekilde inceleyeceğiz, önemini, toplum üzerindeki etkisini ve günlük yaşamlarımız üzerindeki etkisini analiz edeceğiz. Ayrıca Klavsen'in daha eksiksiz ve bilgili bir görünümünü sağlamak amacıyla konu ile ilgili uzmanların bazı bakış açılarına ve görüşlerine de değineceğiz. Büyüleyici bir keşif yolculuğuna çıkmaya hazır olun!

Klavsen

Klavsen (Fr. Clavecin, İt. Clavicembalo, Alm. Cembalo, İng. Harpsichord), piyanonun atası olan bir enstrüman olarak bilinmekle beraber; piyano ile tek benzer yanı, iki enstrümanın da klavyeli çalgılar olmasıdır. Fakat mekanizma, ses rengi ve çalış tekniği yönünden birbirinden farklılıkları bulunmaktadır. Klavsen telleri bir mızrap ile çekerken, piyanonun çekiçleri tellere vurur. Bu da piyanonun kimi zaman vurmalı çalgılar kategorisine girmesine neden olur. Piyano mekanizmasında tuşa vuruş şiddeti çekicin tele vuruş şiddetini belirlediğinden ses şiddeti kontrol edilebilir. Klavsende ise böyle bir özellik yoktur ve tuşa nasıl basılırsa basılsın ses yüksekliği değişmez.

Klavsen ile Bach, Mozart, Haydn, Händel gibi birçok besteci önemli eserler yazmıştır. Ayrıca, piyanonun icadından sonra klavsenin yerini alması yaklaşık 50 yıl kadar uzun bir dönemi kapsar ve bu elli yıllık süreç içerisinde eser üretmiş olan besteciler klavseni piyanoya tercih etmişlerdir. Klavsen solo enstrüman olarak kullanılmasının yanında özellikle Barok dönem orkestralarında klavyeli çalgı olarak dikkat çekmektedir.

Tuş mekanizması aşağıda gösterildiği gibidir:

resim 1. 2x8 şematik bir görünüm, basit el harpsichord'u