Klemens von Metternich

Bugün dünya çapında insanların dikkatini çeken bir konu olan Klemens von Metternich hakkında konuşacağız. Klemens von Metternich siyasetten popüler kültüre kadar farklı alanlarda tartışmalara konu olmuş bir kavramdır. Bu makalede Klemens von Metternich'in farklı yönlerini ve günümüz toplumu üzerindeki etkisini inceleyeceğiz. Kökeninden günlük sonuçlarına kadar, modern dünyadaki önemini ve alaka düzeyini daha iyi anlamak için Klemens von Metternich'in ayrıntılı bir analizine dalacağız. Hiç şüphesiz Klemens von Metternich kimseyi kayıtsız bırakmayan bir konu ve etkisi zaman geçtikçe artmaya devam ediyor. Klemens von Metternich hakkında daha fazlasını keşfetmek için bu büyüleyici yolculukta bize katılın!

Klemens von Metternich
Doğum15 Mayıs 1773
Ölüm11 Haziran 1859 (86 yaşında)
MilliyetAvusturyalı
MeslekDiplomat
İmza

Klemens Wenzel Lothar von Metternich, Metternich-Winneburg-Beilstein Prensi (15 Mayıs 1773 – 11 Haziran 1859), Avusturya İmparatorluğu'na hizmette bulunmuş Alman bir devlet adamı ve diplomattı.[1] Muhafazakâr bir siyasetçi olarak, 1809'dan itibaren Avusturya Dışişleri Bakanı ve 1821'den 1848’deki liberal devrimler sonucu istifasına kadar şansölye olarak görev yaptı. Otuz yıl boyunca Avrupa’nın güç dengesi sistemi olan Avrupa Uyumu'nun (Concert of Europe) merkezinde yer aldı.

1773 yılında Metternich Hanedanı'na mensup bir diplomatın oğlu olarak doğan Metternich, Strazburg ve Mainz üniversitelerinde iyi bir eğitim aldı. Saksonya Krallığı, Prusya ve özellikle Napolyon Fransası’ndaki büyükelçilik görevleriyle önemli diplomatik pozisyonlara yükseldi. Dışişleri Bakanı olarak ilk görevlerinden biri, Napolyon’un Avusturya Arşidüşesi Marie Louise ile evliliğini içeren Fransa ile bir yumuşama (détente) sürecini yönetmek oldu. Kısa bir süre sonra Avusturya’nın Altıncı Koalisyon Savaşı’na Müttefikler tarafında savaşmasını sağladı ve Napolyon’u sürgüne gönderen Fontainebleau Antlaşması'nı imzaladı. Ayrıca, Napolyon sonrası Avrupa’yı büyük güçler arasında bölüştüren Viyana Kongresi’nde Avusturya heyetinin başkanlığını yaptı. Bu hizmetlerinden ötürü Ekim 1813’te Prens unvanı ile ödüllendirildi.[2]

Avusturya, onun rehberliğinde Rusya ve bir ölçüde Prusya ile ittifak kurarak uluslararası kongreler sistemi olan "Metternich Sistemi"ni on yıl daha sürdürdü. Bu dönem, Avusturya'nın diplomatik açıdan en güçlü olduğu zaman dilimi olarak kabul edilir. Ancak bu zirve noktasından sonra Metternich, yavaş yavaş uluslararası diplomasinin merkezinden uzaklaşmaya başladı. Ülke içinde, 1821’den 1848’e kadar hem I. Francis hem de oğlu I. Ferdinand döneminde Devlet Şansölyesi olarak görev yaptı. 1848 Devrimleri sonrası Londra, Brighton ve Brüksel’de olmak üzere üç yıl süren kısa bir sürgün dönemi geçirdi. 1851’de Viyana sarayına geri döndü, ancak bu kez sadece I. Ferdinand’ın halefi I. Franz Joseph’e danışmanlık yapmakla yetindi. Yaşam süresi açısından dönemin politikacılarının çoğunu geride bırakan Metternich, 1859 yılında 86 yaşında öldü.

Gelenekçi muhafazakâr olan Metternich, özellikle Rusya'nın Orta Avrupa ve Osmanlı İmparatorluğu'ndaki toprak kazanma arzularına karşı koyarak güç dengesini korumaya büyük önem veriyordu. Liberalizm ve milliyetçiliğe karşıydı zira ikisini de Avusturya İmparatorluğu’nun birliğine ve istikrarına tehdit olarak görüyordu.[3][4] Ayrıca, söz gelimi Avusturya’nın kuzey İtalya’daki milliyetçi ayaklanmaları bastırmak gibi faaliyetlerle Avusturya İmparatorluğu’nun parçalanmasını önlemek için çabalar gösterdi. Ülke içinde de benzer bir politika izleyerek sansür ve geniş çaplı bir casusluk ağıyla huzursuzlukları bastırmaya çalıştı.[5]

Yaşamı

Aslen Alman olan Metternich, 1790'da Avusturya tebaasına, sonra da dışişlerine girdi. 1806'da Paris büyükelçiliğine getirilmesiyle dünyaca tanındı. 1809'dan 1848'e kadar şansölyelik görevini yürüten Metternich, Avusturya'nın yeniden toparlanmasında etkin rol oynamıştır. Kaybedilen topraklar geri alınarak imparatorluğun yasallığı yeniden sağlanmıştı. 1809'da Avusturya başbakanı ve yeni kurulan Germen konfederasyonunun başkanı oldu.

Viyana Kongresi’nin (1815) toplanmasına öncülük etti. Kongre başkanlığı görevini yürüten Metternich, Viyana Kongresi'nde büyük rol oynamıştır. Kongrenin nihai kararları; İngiltere, Rusya, Avusturya ve Prusya tarafından belirlenmiştir.

Fransız İhtilali ile etkinlikleri artan milliyetçilik, hürriyetçilik ve özellikle de cumhuriyetçilik akımlarına tamamen karşıydı ve mevcut durumun korunmasından yanaydı. Prens Klemens von Metternich, “devletlerin, hanedanların meşruluğu üzerine kurulduğu; aksi takdirde anarşi olacağı” fikrindeydi. Buradan yola çıkarak Kutsal İttifak'ı meydana getirdi. İngiltere ve Fransa gibi liberal krallıklar katılmamakla beraber, bu anlaşmaya sadık kaldılar.

Metternich sistemini ortaya koymaktaki amacı: Avrupa'yı federasyon sistemi içinde yeniden kurmak ve kıtanın merkezinde yer alan Avusturya'nın yönetiminde federatif bir güç oluşturmaktı. 1848 Devrimleri ile yarım asırlık Metternich sistemi çöktü.

75 yaşına gelen şansölye, tam 39 yıl aralıksız bir başbakanlık ve dışişleri bakanlığından ve bu müddet içinde Avrupa sisteminin düzenleyicisi, koruyucusu görevini yapmıştı. Metternich 1848 Devrimleri'nden tam 11 yıl sonra 1859'da öldü.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Cecil,Algernon, 1947 & Metternich, ss. 98–101
  2. ^ "Klemens von Metternich". www.britannica.com (İngilizce). 1 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2025. 
  3. ^ Okey 2001, s. 98
  4. ^ "Germany - Metternich, Unification, 1815-71". www.britannica.com (İngilizce). 14 Mart 2025. 10 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2025. Not only did he reject the teachings of liberalism and nationalism in principle, but also, as the leading statesman of the Habsburg empire, he recognized that the establishment of centralized authority in Germany (which still included Austria) would seriously impede the policies his government was pursuing in Hungary, Italy, and the Balkans. 
  5. ^ Caldwell, Wallace E.; Merrill, Edward H. (1964). History of the World. 1. United States: The Greystone Press. s. 427.