Bu yazımızda günümüzde oldukça gündeme gelen Korunan ad konusuna değineceğiz. Korunan ad hem ulusal hem de uluslararası alanda çeşitli sektörlerin ilgisini çeken bir konu. Yıllar boyunca Korunan ad, şaşırtıcı sonuçlar veren çalışmalara ve araştırmalara konu oldu. Bu anlamda, Korunan ad'i çevreleyen farklı yönlerin yanı sıra onun imaları ve sonuçlarını da araştırmak yerinde olacaktır. Çok disiplinli bir yaklaşımla, anlayışımızı derinleştirmek ve bu çok alakalı konuyla ilgili kapsamlı bir vizyon sağlamak amacıyla Korunan ad'in sunduğu çeşitli açıları keşfedeceğiz.
Korunan ad veya nomen conservandum' (çoğul nomina conservanda', kısaltılmış olarak nom. cons.) özel isimlendirme korumasına sahip bilimsel isimdir. Yani, aksi takdirde meşru olmasını engelleyecek bir veya daha fazla kuralı ihlal etmesine rağmen ad korunur. "Nomen conservandum", "korunacak bir isim" anlamına gelen Latince bir terimdir. Terimler genellikle birbirinin yerine kullanılır, örneğin Yosun, Mantarlar ve Bitkiler için Uluslararası Adlandırma Yasası (ICN),[1] Uluslararası Zoolojik Adlandırma Kodu ise "korunan ad" terimini destekler.
Botanik isimleri koruma süreci zoolojik isimler için olandan farklıdır. Botanik kodu altında isimler "bastırılmış", nomen rejiciendum (çoğul nomina rejicienda veya nomina utique rejicienda, kısaltılmış olarak nom. rej.) olabilir veya belirli bir korunan ad lehine reddedilir ve bastırılmış bir isme dayalı kombinasyonlar da “nom. rej.” olarak listelenir.