Kültürel peyzaj

Bugünlerde, Kültürel peyzaj günümüz toplumunda büyük önem taşıyan bir konu haline geldi. Ortaya çıktığı günden bu yana geniş bir izleyici kitlesinin dikkatini çekmiş ve ilgisini çekmiştir. Günlük yaşam üzerindeki etkisi, tarihsel önemi veya popüler kültür üzerindeki etkisi nedeniyle Kültürel peyzaj toplumun gelişiminde ve evriminde temel bir rol oynamıştır. Bu makalede, Kültürel peyzaj'in etkisini ve önemini ayrıntılı olarak inceleyeceğiz, farklı yönlerini analiz edeceğiz ve bu büyüleyici konuya benzersiz bir bakış açısı sunacağız.

İsviçre'de Neckertal mera yamacı.

Kültürel peyzaj, coğrafya, ekoloji ve miras çalışmaları alanlarında insan faaliyeti ve çevrenin simbiyozunu tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Dünya Miras Komitesi tarafından tanımlandığı gibi, "doğanın ve insanın ortak eserlerini temsil eden kültürel varlıklar"dır ve üç ana kategoriye ayrılır:[1]

  1. "İnsan tarafından kasıtlı olarak tasarlanan ve yaratılan bir manzara"
  2. "Kalıntı (veya fosil) bir manzara" veya "devam eden bir manzara" olabilen "organik olarak gelişmiş bir manzara"
  3. "doğal unsurun dini, sanatsal veya kültürel çağrışımları" nedeniyle değerlenebilecek bir "ilişkisel kültürel manzara".

Kaynakça

  1. ^ UNESCO (2012) Operational Guidelines for the Implementation of the World Heritage Convention 27 Kasım 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. UNESCO World Heritage Centre. Paris. Page 14.

Dış bağlantılar