Günümüz dünyasında, Mahalle Afet Gönüllüleri genel olarak toplum için büyük önem taşıyan ve ilgi duyulan bir konu haline geldi. Mahalle Afet Gönüllüleri, kurulduğu günden bu yana her yaştan ve her profilden insanın dikkatini çekerek, farklı yönleriyle ilgili tartışmalara ve düşüncelere yol açtı. Kültüre olan etkisi, bilim alanına olan ilgisi ya da insanlık tarihine olan etkisi nedeniyle sınırları ve nesilleri aşmayı başaran Mahalle Afet Gönüllüleri, ilgi ve merak uyandırmaya devam eden temel bir konu haline geldi. Bu makalede, Mahalle Afet Gönüllüleri ile ilgili farklı yönleri kapsamlı bir şekilde inceleyerek onun çağdaş dünyadaki anlamını, önemini ve etkisini inceleyeceğiz.
Bu madde hiçbir kaynak içermemektedir. (Temmuz 2024) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
Mahalle Afet Gönüllüleri (MAG) 1999 depremlerinden sonra başlatılan Mahalle Afet Destek Projesi (MADP) kapsamında eğitilen gönüllü kişilere verilen addır.
Türkiye'de 1999 yılında yaşanan Gölcük ve Düzce depremlerinden sonra gerek Türk, gerek yabancı arama kurtarma ekiplerinin büyük afetlerden sonra yeterli olmadığı görülmüştür. Bu depremler sırasında kurtarılanların çoğunun komşuları ve yakınları tarafından kurtarıldıkları gerçeği göz önüne alınarak; her mahallede gönüllü ekipler oluşturulması, bunlara eğitim ve gerekli olabilecek donanımların verilmesi hedefi ile Mahalle Afet Destek Projesi başlatılmıştır. MADP projesi İsviçre Kalkınma ve İşbirliği Dairesi (SDC) tarafından başlatılmıştır, günümüzde ise MAG Vakfı tarafından devam ettirilmektedir.
MAG olmak için aşağıda ayrıntıları verilen toplam 36 saatlik eğitim alınması zorunludur.
2001 yılından beri yapılan çalışmalar sonucunda 103 mahallede 4898 kişinin üzerinde gönüllü eğitilmiş ve ekipmanları ile afet sonrası destek verebilecek duruma getirilmiştir.