Günümüz dünyasında Meral Uğurlu, farklı bağlamlarda çok çeşitli insanlar için büyük önem taşıyan ve ilgi duyulan bir konu haline geldi. Etkisi ve erişim alanı günlük hayattan daha uzmanlaşmış çalışma alanlarına kadar uzanmakta ve genel olarak toplum üzerinde önemli bir etki yaratmaktadır. Ortaya çıkışından bu yana, Meral Uğurlu merakı ve tartışmayı ateşleyerek uzmanları ve meraklıları anlayışını ve uygulamalarını derinleştirmeye motive etti. Bu makalede, Meral Uğurlu ile ilgili farklı bakış açılarını ve yönleri keşfederek okuyucuların bu son derece alakalı konu hakkındaki anlayışlarını genişletmelerine olanak tanıyan kapsamlı ve ayrıntılı bir genel bakış sunacağız.
Meral Uğurlu (d. 1939, Edirne), Türk Sanat Müziği yorumcusu.
Erkek kardeşi ve kendisinden iki yaş büyük ablası vardır. Babası subaydı.
1955 yılında, 15,5 yaşında ortaokul son öğrencisiyken ablasıyla İstanbul Belediye Konservatuvarı'na girdi ve Münir Nurettin Selçuk, Halil Bediî Yönetken, Şefik Gürmeriç ve Nevzat Atlığ'ın öğrencisi oldu. 1958'de henüz öğrenim görürken Emin Ongan'ın ısrarı ile İstanbul Radyosu'nun sınavına girdi. Burada Mesut Cemil, Cüneyd Orhon, Vecihe Daryal, Vecdi Seyhun, Fikret Kutluğ, Niyazi Sayın, Cevdet Çağla, Necdet Yaşar ve Hakkı Derman gibi sanatçılarla birlikte çalıştı. 1963 yılında Ankara Radyosu'nda çalışmaya başladı. Burada ise Rûşen Ferid Kam, Refik Ahmet Sevengil ve İsmail Bahâ Sürelsan'la birlikte çalıştı. 1978 yılında İstanbul Devlet Klasik Türk müziği Korosu'nda göreve başladı. İTÜ Türk Müziği Konservatuvarı'nda öğretim görevlisi olarak çalışan Uğurlu, İran, Irak, Afganistan, Almanya, Tunus, Cezayir, Mısır, KKTC ve Fransa'da konserlere katıldı ve solo konserler verdi.
1993 yılında "World Music Institute" organizasyonu ile New York'ta "Merkin Concert Hall" de, Baltimore'da Maryland Üniversitesi'nde ve Washington'da solo konserleri vermenin yanı sıra kaset ve CD kayıtları da yaptı.
1997 yılında Kültür Bakanlığı İstanbul Klasik Türk Müziği Devlet Korosu'ndan emekli oldu.[1]
İsmail Baha Sürelsan ve Cinuçen Tanrıkorur birer eserini Uğurlu'ya ithaf etmiştir.