Minör gam

Bugün Minör gam toplumda büyük ilgi ve tartışma uyandıran bir konu. Pek çok kişi, hayatımızdaki önemini daha iyi anlamak için Minör gam'i araştırmaya karar verdi. Bu makalede, kökeninden bugünkü etkisine kadar Minör gam ile ilgili farklı yönleri inceleyeceğiz. Tam ve dengeli bir görüş sağlamak amacıyla Minör gam ile ilgili çeşitli bakış açılarını ve görüşleri de tartışacağız. Bu konuda alınan tutum ne olursa olsun, Minör gam'in toplumumuzda çok önemli bir rol oynadığı ve ciddi ve dikkatli bir şekilde düşünülmeyi hak ettiği yadsınamaz.

Minör Gam: Belirli kurallara göre oluşturulan Batı müziğindeki temel nota dizilerinden biridir. Genelde, majörün tersine duygusaldır. Minör gamın temel özelliği, 3. derecesiyle 1. derecesinin minör 3'lü aralığına sahip olmasıdır.

Minör gam çeşitleri

Natürel Minör

1 tam, 1 yarım, 2 tam, 1 yarım, 2 tam sesten oluşur. Majör bir gamın 6. derecesinden (notadan) başlanarak yazılmasıyla oluşturulabilir.

Örnek:

Do majör: Do Re Mi Fa Sol La Si Do
La natürel minör: La   Si   Do   Re   Mi   Fa   Sol   La
                     1   1/2   1    1   1/2   1     1
Armonik Minör

1 tam 1 yarım 2 tam 1 yarım 1 birbuçuk 1 yarım sesten oluşur. Natürel minör gamın 7.derecesinin yarım ses tizleştirilmesiyle bulunabilir. Örnek:

La Armonik minör: La   Si   Do   Re   Mi   Fa   Sol#  La
                     1   1/2   1    1   1/2   3/2   1/2         

Melodik Minör

1 tam 1 yarım 4 tam 1 yarım sesten oluşur. Naturel minör gamın 6. ve 7. derecelerinin yarım ses tizleştirilmesiyle bulunabilir.

Örnek:

La Melodik minör: La   Si   Do   Re   Mi   Fa#   Sol#   La
                     1   1/2   1    1    1     1     1/2

İlgili Minör

Majör bir gamın 6.derecesi (notası) o gamın ilgili minörünü verir. Majör gam ve ilgili minörün natürel minör gamı aynı notalardan oluşur.