Bu yazıda çağdaş toplumda büyük ilgi uyandıran bir konu olan Molar hacim ile ilgili en alakalı yönleri inceleyeceğiz. Yıllar boyunca Molar hacim hem akademik hem de günlük yaşamda çeşitli alanlarda bir tartışma ve yansıma noktasını temsil etti. Molar hacim, kökeninden şu andaki etkisine kadar çok sayıda araştırmaya, tartışmaya ve ihtilaflara konu olmuş ve bugün çok büyük önem taşıyan bir konu haline gelmiştir. Bu analiz aracılığıyla, okuyucuya günümüz toplumundaki önemini ve sonuçlarını anlamamıza olanak tanıyan eksiksiz ve ayrıntılı bir genel bakış sunarak, Molar hacim'in kapsamlı ve güncellenmiş bir vizyonunu sunmaya çalışıyoruz.
Molar hacim ya da mol hacmi, Vm[1] ya da simgeleriyle gösterilen, genellikle belirli bir sıcaklık ve basınçta, bir maddenin hacminin madde miktarına oranıdır. Mol kütlesinin (M) kütle yoğunluğuna (ρ) bölünmesiyle elde edilir:
Molar hacmin SI birimi mol başına metreküp (m3/mol) iken;[1] gazlar için mol başına desimetreküp (dm3/mol), sıvı ve katılar için ise mol başına santimetreküp (cm3/mol) kullanımı yaygındır.