Muhammed Rıza Şeceryan

Bugünkü yazımızda son yıllarda pek çok kişinin dikkatini çeken bir konu olan Muhammed Rıza Şeceryan konusunu inceleyeceğiz. Muhammed Rıza Şeceryan'e odaklanarak sağlıktan teknolojiye kadar günlük yaşamın çeşitli yönleri üzerindeki etkisini analiz edeceğiz. Bu konuyu incelerken geçmişini, mevcut uygulamalarını ve geleceğe yönelik potansiyelini ele alacağız. Muhammed Rıza Şeceryan uzmanlarıyla yapılan röportajlar ve ilgili verilerin analiziyle bu makale, Muhammed Rıza Şeceryan'in sıklıkla gözden kaçırılan belirli bir yönüne ışık tutmayı amaçlıyor. Ayrıca Muhammed Rıza Şeceryan'in zaman içinde nasıl geliştiğini ve yaşadığımız dünyayı nasıl değiştirmeye devam ettiğini keşfedeceğiz. Muhammed Rıza Şeceryan dünyasına heyecan verici bir yolculuğa hazır olun.

Muhammed Rıza Şeceryan
Genel bilgiler
DoğumFarsçaمحمدرضا شجريان
23 Eylül 1940(1940-09-23)
Meşhed, İran
Ölüm8 Ekim 2020 (80 yaşında)
Tahran, İran
TarzlarGeleneksel İran müziği
MesleklerMüzisyen
Etkin yıllar1959 - 2016

Muhammed Rıza Şeceryan (Farsça: محمدرضا شجريان; Moḥammad Reżā Šaǰaryān) (d. 23 Eylül 1940, Meşhed - ö. 8 Ekim 2020, Tahran), İranlı hanende, bestekâr, hünerî musiki üstadı ve hattat.

Şeceryan, Perviz Meşkātiyān, Muḥammed Rıża Luṭfi, Hüseyin Alizade ve Ferāmerz Pāyver ile çalıştı. Geleneksel destgâh usulünde meşkleriyle ün yaptı. 1999'da UNESCO Fransa, kendisini Picasso Ödülüyle onurlandırdı.

Şeceryan, henüz beş yaşında babasının gözetimi altında şarkı meşk etmeye, on iki yaşında da redif tarzı klasik musıki repertuvarı çalışmağa başladı. Hanende olarak kariyerine 1959'da Horasan Radyosu'nda başlayıp, 1960'larda özgün şarkı tekniğiyle beğeni kazandı. Keyhan Kelhur, Hüseyin Alizade ve oğlu Hümayun Şeceryan ile birlikte Acem Musikisi Üstatları adlı ekipte redif okumaktadı.

Ömürünün son yıllarında sağlık sorunları çeken ve ölmününden önceki aylarda pek çok defa hastaneye kaldırılan Şeceryan 8 Ekim 2020 ölmüştür.[1]

Kaynakça

  1. ^ "محمدرضا شجریان درگذشت" [Muhammed Rıza Şeceryan öldü]. BBC Persia (Farsça). 8 Ekim 2020. 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2020.