Muhyiddin Abdal

Bu yazıda Muhyiddin Abdal'i kapsamlı bir şekilde araştırıp analiz edeceğiz. Muhyiddin Abdal, kökeninden günümüz toplumundaki evrimine kadar günlük yaşamın çeşitli yönlerinde önemli bir rol oynamıştır. Yıllar boyunca Muhyiddin Abdal, anlamı ve uygunluğu konusunda çok çeşitli görüş ve bakış açıları üreterek tartışmaya, çalışmaya ve hatta hayranlığa konu oldu. Bu araştırma aracılığıyla Muhyiddin Abdal'in kültür, siyaset, bilim ve diğer ilgi alanları üzerindeki etkisini inceleyerek farklı yönlerine ışık tutmayı amaçlıyoruz. Böylece, bu konunun anlaşılmasını ve takdir edilmesini zenginleştirmek amacıyla Muhyiddin Abdal hakkında kapsamlı ve anlayışlı bir bakış sunmayı umuyoruz.

Muhyiddin Abdal, Türk hurufi şairdir. 16.yüzyıl kaynaklarında ismi geçer. Hacı Bektaş-ı Veli, Otman Baba ve Balım Sultan gibi mutasavvıflardan bahseder. Edirne ile Kırklareli arasındaki Çöke'de yaşamış olduğu söylenir. "Muhyiddin Baba Türbesi Mezarı" da buradadır. Prof.Dr. Şükrü Elçin'e göre Muhyiddin Abdal'ın ölüm tarihi 1529'dur. Bektaşî ulularından biri olarak kabul edilmektedir. Hece vezni ile Hurufi anlayışta yazdığı şiirlerini küçük bir divanda toplamıştır.[1]

Muhyidin Abdal'ın "İnsan İnsan" adlı şiiri Fazıl Say tarafından bestelendi ve İlk Şarkılar albümünde yer aldı.[2]

Kaynakça

  1. ^ Durbilmez, Bayram (1996). "Muhyiddîn Abdal'ın "Tuyug ve Mâniler"i" (PDF). Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7. sbe.erciyes.edu.tr. 26 Haziran 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2017. 
  2. ^ "Fazıl Say'dan "İlk Şarkılar" albümü!". Milliyet. 8 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2018.