Mycobacterium tuberculosis

Günümüz dünyasında, Mycobacterium tuberculosis geniş bir kamuoyunun büyük ilgisini çeken bir konu haline geldi. Etkisi sınırları aşıyor ve sağlıktan ekonomiye, teknolojiden kültüre kadar günlük yaşamın farklı yönlerini kapsıyor. _Var1 akademisyenlerin, bilim adamlarının, iş adamlarının, aktivistlerin ve kamuoyunun dikkatini çekerek her türlü tartışmayı, soruşturmayı ve eylemi başlattı. Etkisi yadsınamaz ve içinde yaşadığımız dünyayı daha iyi anlamak için incelenmesi çok önemlidir. Bu makalede Mycobacterium tuberculosis'in farklı yönlerini ve mevcut toplumumuzdaki önemini inceleyeceğiz, küresel düzeyde etkisini analiz edeceğiz ve gelecekteki olası sonuçlarını yansıtacağız.

Mycobacterium tuberculosis
M. tuberculosis tipik koloni morfolojisi
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Üst âlem: Bacteria
Şube: Actinobacteria
Takım: Actinomycetales
Familya: Mycobacteriaceae
Cins: Mycobacterium
Tür: M. tuberculosis
İkili adlandırma
Mycobacterium tuberculosis
(Zopf 1883) Lehmann and Neumann 1896[1]

Mycobacterium tuberculosis, verem (tüberküloz) hastalığına yol açan bakteridir.

İlk defa 24 Mart 1882 yılında Robert Koch tarafından tanımlanmıştr. Koch bu keşfi için 1905 yılında tıp alanında Nobel Ödülünü almıştır. Mycobacterium tuberculosisin genomu 1999 yılında çözülmüştür.[2]

Özellikleri

  • Yavaş büyüyen bir bakteridir. Her 18 saatte bir bölünür (pek çok diğer bakteri 1 saat veya daha az zamanda bölünür).
  • Kültürünün ¨negatif¨ olması için 6-8 hafta beklenmesi gerekir.
  • Löwenstein-Jensen besiyerinde yetiştirilebilir. Bu özel besi yeri yumurta ve patates gibi farklı içeriklere sahiptir.
  • M. tuberculosis zorunlu aerobdur.
  • Bakterinin hücre duvarında 3 farklı uzun zincirli lipid bulunur. Bunlar, mikolik asit, wax D ve kazeöz nekrozda rol oynayan fosfatidlerdir.
  • M. tuberculosisin belirlenmesi için PPD testi yapılır.
  • M. tuberculosis asit ve bazlara karşı dirençlidir. Örneklerdeki M. tuberculosis konstantrasyonunu artırmak için sodyum hidroksit kullanılır. Bu madde diğer canlı hücre ve bakterileri yok ederken M. tuberculosise zarar vermez.
  • M. tuberculosis susuz koşullara dayanıklıdır ve kuru balgamda hayatta kalabilir. Bu özelliği bulaşıcılığını arttırır.
  • Pek çok ¨MDR¨ M. tuberculosis suşu tespit edilmiştir. ¨MDR¨ "Çoklu ilaç dayanıklılığı olan" bakteri demektir. Bu suşların izoniazide dayanıklı olmaları dünya çapında problem teşkil etmektedir.

Kaynakça

  1. ^ Lehmann KB, Neumann R. (1896). Atlas und Grundriss der Bakteriologie und Lehrbuch der speziellen bakteriologischen Diagnostik, 1st ed. J.F. Lehmann, München,. 
  2. ^ Cole, S. T.; Brosch, R.; Parkhill, J.; Garnier, T.; Churcher, C.; Harris, D.; Gordon, S. V.; Eiglmeier, K.; Gas, S.; Barry, C. E.; Tekaia, F. (Haziran 1998). "Deciphering the biology of Mycobacterium tuberculosis from the complete genome sequence". Nature (İngilizce). 393 (6685): 537-544. doi:10.1038/31159. ISSN 1476-4687. 26 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2021. 
  • Medical Microbiology and Immunology, Levinson, Lange McGrawHill, 2004, s. 156, ISBN 0-07-111472-6

Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Mycobacterium tuberculosis ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.
Wikispecies'te Mycobacterium tuberculosis ile ilgili detaylı taksonomi bilgileri bulunur.