Günümüz dünyasında Necmettin Sahir Sılan geniş bir kitlenin ilgisini çeken önemli bir konu haline geldi. Necmettin Sahir Sılan'in etkisi siyasetten kültüre, ekonomiden teknolojiye kadar toplumun farklı alanlarında hissedildi. Etkisinin sınırı yoktur ve varlığı günlük yaşamda giderek daha belirgin hale gelmektedir. Bu yazıda Necmettin Sahir Sılan olgusunu kapsamlı bir şekilde inceleyeceğiz ve günümüz toplumundaki sonuçlarını analiz edeceğiz.
Necmettin Sahir Sılan (d. 1896, Edirne - ö. 21 Ağustos 1992, Ankara), Türk siyasetçidir.[1]
1921 tarihinde Ankara'ya giderek Millî Mücadele'ye katıldı ve savaşın ardından Ankara'da kaldı.[2] Ankara Adliye Hukuk Mektebi mezunudur. Meclis-i Mebûsan ve Meclis-î Âyan'da zabıt katipliği, Türkiye Büyük Millet Meclisinde evrak ve tahrirat müdürlüğü, başvekâletde husûsî kalem müdürlüğü, Ergani Bakır Madeni Şirketi komiserliği, Üsküdar-Kadıköy ve Havalisi Halk Tramvayları Şirketi'nde murahhas üye, Sümerbank'ta idare meclisi üyesi gibi görev ve memuriyetlerde bulundu.
Tasvîr-î Efkâr, Tercümân-ı Hakîkat, Vakit ve Zaman gazetelerinde köşe yazılarının yanı sıra tiyatro hakkında yazılar da kaleme aldı. İstanbul'da Vilâyet Umûmî Meclisinde üye olarak görev aldı.
Necmettin Sahir Sılan, Türk Dil Kurumu'nda ve Muharipler Derneği'nde azâ olarak hizmet etti. Bingöl ve Tunceli milletvekili olarak mecliste hizmet etti. TBMM'de bulunduğu VI'ıncı ve VIII'inci dönemlerde Başkanlık Divânı'nda kâtip olarak görev aldı.
Kurtuluş Savaşı'nda cephe gerisindeki hizmetlerinden dolayı İstiklal Madalyası ile ödüllendirildi. Evli ve dört çocuk babasıydı.[3]
![]() | Türk siyasetçi ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |