Nenetsler

Bu yazımızda Nenetsler'in büyüleyici dünyasını keşfedeceğiz. Kökeninden günümüze kadar olan etkisine kadar bu konu her yaştan bireyde büyük ilgi ve merak uyandırmaktadır. Ayrıntılı ve kapsamlı bir analiz yoluyla, Nenetsler ile ilgili en alakalı ve önemli yönleri ele alarak okuyucuya geniş ve zenginleştirici bir bakış açısı sunacağız. Aynı şekilde, çağdaş toplumdaki önemi de dahil olmak üzere kültürden bilime kadar çeşitli alanlardaki etkisini inceleyeceğiz. Sonuçta bu makale Nenetsler'e ve onun günümüz dünyasındaki önemine ışık tutmayı amaçlamaktadır.

Nenetsler
Önemli nüfusa sahip bölgeler
Rusya Rusya41,302
Diller
Din

Nenetsler (Nenetsçe: ненэй ненэче, nenəj nenəče; Rusça: Ненцы, nentsı) ya da Yuraklar,[1] Rusya Federasyonu'nun yaşayan yerli bir halktır. 2002 yılı nüfus sayımına göre Rusya'da 41,302 Nenet yaşamaktadır ve nüfusları Yamalo-Nenets Özerk Okrugu ve Nenets Özerk Okrugu . Nenetslerin dili Nenetsçedir. Bazen İngilizcedeki çoğul takısı olan (s) ile karıştırıldıkları için Nenet şeklinde telaffuz edilmektedir.

Nenetsler içlerinde Enetsler, Selkuplar ve Nganasanların da dahil olduğu Samoyed halkları içine girerler. Dilsel açıdan iki büyük Nenets grubu vardır: Tundra Nenetleri ve Orman Nenetleri.[2] Samoyed halklarının, Fin-Ugor dillerini konuşan gruplardan Milad öncesi son birkaç yüzyılda ayrıldığı düşünülmektedir.[3] Samoyed halklarının Güney Sibirya'dan günümüzde Rusya'nın bulunduğu kuzeydoğu bölgelerine 12. yüzyıl öncesinde geldikleri tahmin edilmektedir.

Nenetsler toprağa ve doğal kaynaklara saygı üzerinde duran şamanist ve animist bir inanç sistemine sahiptirler. Klan temelli bir sosyal yapılanmaları vardır. Nenets şamanlarına Tadibya denir.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ Book of the stateless nations
  2. ^ "Nenets: A language of Russian Federation". Ethnologue: Languages of the World. Ethnologue. 12 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2015. 
  3. ^ Janhunen, Juha (1998). "Samoyedic". Daniel Abondolo (Ed.). The Uralic Languages. London / New York: Routledge. ss. 457-479. 

Dış bağlantılar