Normandiya Dükalığı

Bu yazımızda günümüzde oldukça gündeme gelen Normandiya Dükalığı konusuna değineceğiz. Normandiya Dükalığı hem ulusal hem de uluslararası alanda çeşitli sektörlerin ilgisini çeken bir konu. Yıllar boyunca Normandiya Dükalığı, şaşırtıcı sonuçlar veren çalışmalara ve araştırmalara konu oldu. Bu anlamda, Normandiya Dükalığı'i çevreleyen farklı yönlerin yanı sıra onun imaları ve sonuçlarını da araştırmak yerinde olacaktır. Çok disiplinli bir yaklaşımla, anlayışımızı derinleştirmek ve bu çok alakalı konuyla ilgili kapsamlı bir vizyon sağlamak amacıyla Normandiya Dükalığı'in sunduğu çeşitli açıları keşfedeceğiz.

Normandiya Dükalığı
911-1259
Normandiya Dükalığı bayrağı
Bayrak
Normandiya Dükalığı haritadaki konumu
BaşkentRouen
Yaygın dil(ler)Latince
HükûmetMonarşi
Dük 
• 911-928
Rollo (İlk)
• 1035-1087
I. William
• 1199-1216
Yurtsuz John
• 1216-1259
III. Henry (Son)
Tarihçe 
• Kuruluşu
911
• Dağılışı
1259
Para birimiDenier

Normandiya Dükalığı, 911 yılından itibaren günümüz Fransa'sının kuzeyinde, Normandiya bölgesinde yer almış, halkı Normanlardan oluşan dükalık.

911 yılında Batı Frank Kralı III. Charles ile Viking lideri Rollo arasında yapılan Saint-Clair-sur-Epte Antlaşması sonucu oluştu.

Tarihçe

Vikingler Seine Nehri boylarına ilk olarak 820 yılında saldırdı. 911 yılında bölgeye çok sayıda saldırı gerçekleşmiş olduğu gibi, Seine Nehri'nin aşağılarında küçük Viking yerleşimleri de kurulmuştu. Saint-Clair-sur-Epte Antlaşması'nın metni günümüze ulaşamamıştır, bilinen tüm detaylar günümüze olaydan yüz yıl kadar sonra tarihçi Dudon de Saint-Quentin'ın yazdıklarından ulaşmıştır. Antlaşma sonucunda Batı Frenk Kralı III. Charles, o dönemde hâlıhazırda Viking kontrolüne olduğu düşünülen bir bölgeyi resmî olarak Viking lideri Rollo'ya verdi. Rollo'nun Danimarka kökenli mi, Norveç kökenli mi olduğu belirsizdir. Rollo ise askerleriyle birlikte Hristiyan olmayı ve bölgeyi diğer Vikinglerden korumayı kabul etti.[1] Bu karar, Rollo'nun 911 yılının önceki aylarında Chartres Muharebesi'nde uğradığı yenilginin ardından geldi.[2]

Kaynakça

  1. ^ Jean Renaud, "The Duchy of Normandy", in Stefan Brink, ed., The Viking World (Routledge, 2008), pp. 453–57.
  2. ^ Justin Lake, Richer of Saint-Rémi: The Methods and Mentality of a Tenth-Century Historian (Catholic University of America Press, 2013), p. 101.