Günümüz dünyasında Novatianus büyük ilgi ve tartışmalara yol açan bir konudur. Tarihsel önemi, toplum üzerindeki etkisi veya kişisel düzeydeki etkisi nedeniyle Novatianus gözden kaçmayan bir konudur. Yıllar geçtikçe çelişkili görüşlere yol açmış ve çok sayıda çalışma ve incelemeye konu olmuştur. Bu makalede, Novatianus ile ilgili farklı yönleri inceleyeceğiz, önemini, sonuçlarını ve etrafında var olan çeşitli bakış açılarını analiz edeceğiz. Popüler kültüre etkisinden akademik alandaki önemine kadar Novatianus şüphesiz günümüzde büyük önem taşıyan bir konu olarak duruyor.
Novatianus | |
---|---|
Doğum | c. 200 Frigya, Roma İmparatorluğu |
Ölüm | 258 Roma, Roma İmparatorluğu |
Meslek | Teolog |
Novatianus (yaklaşık 200 - 258), üçüncü yüzyılda yaşamış bir Hristiyan rahip ve teologdur. Novatianist Kilise'nin kurucusudur. Aynı zamanda yazılarında latinceyi kullanan ilk Kilise liderlerinden birisidir.[1]
Novatianus'un kökenleri bilinmemekle birlikte Roma vatandaşı olduğu ve Kuzey Afrika'da doğduğu düşünülmektedir. Kendisi başarılı bir akademisyen olarak tarif edilmektedir. Ağır bir hastalığı sırasında hızlıca vaftiz edilmiş, ardından kendisini Roma Kilisesi'nin hizmetine adamıştır. Papa Fabianus kendisini bir rahip ve ortak olarak atamıştır. Decius zulmü sırasında, Roma'nın episkopal gücü Fabianus'un idam edilmesiyle sekteye uğrayınca, Novatianus Kilise'nin liderliğini devralmış, Afrika ve doğudaki o sırada zulmün etkisi az olan yerel kiliseler ile çok sayıda mektup aracılığı ile irtibatta kalmıştır.[2]
251 yılında Cornelius yeni Papa olarak seçildiğinde, adayı reddetmiş ve kendisini Papa olarak atayacak üç İtalyan episkopos bulmuştur. Bu sebepten ötürü, Roma'da yapılan yerel bir sinod ile Kilise'den aforoz edilmiştir. Roma'dan 253 yılında ayrılmıştır. Muhtemelen 258 yılında Valerianus zulmü sırasında şehit edilmiştir.[3] Bu hadiseden sonra, Katolik Kilisesi için Novatianus tarihindeki ikinci ‘anti-Papa’ olarak anılmıştır.
Hieronymus’a göre Novatianus dokuz inceleme yazmıştır. Bu eserlerden Üçlü-Birlik üzerine, Halka Açık Gösteriler üzerine, Yahudi Yemekleri üzerine, Bekaretin Avantajları üzerine, ve bunlara ek olarak Kartacalı Siprianus’a yazdığı iki mektup da günümüze ulaşmıştır.
Novatianus ve Papa Cornelius arasındaki güç rekabetinde Novatianus Papa’yı tövbekarlara karşı umursamaz davranmakla suçlamıştır. Decius zulmü sırasında dinden çıkanlar (lapsi’ler) Kilise'ye geri dönmek istediklerinde onlara karşı tavrını şu şekilde ifade eder; “O (Papa Cornelius) putperestlik suçuna düşmüş olanların, nasıl bir kefaret ödemiş olurlarsa olsunlar, yeniden Komünyon'a alınamayacağı fikrini koruyordu.[3]”
Novatianus Kilise'de bir bölünmenin kaynağıdır, bu bölünme kendisi ile hemfikir olanlar ve Papa Cornelius'un fikirlerine katılanlar arasındadır. Pek çok episkopos, tüm kilise topraklarından İspanya, Fransa, Roma veya Afrika'dan yanında durmuştur. Novatianus bu episkoposlar ile bir topluluk kurmuştur. Roma İmparatorluğu'nun batsında zamanla Novatianist kiliseleri kaybolmuştur. Doğu'da ise daha uzun bir süre varlıklarını sürdürmüşlerdir. Daha sonraki gelişmelerde Donatizm ve Melecizm'de, Novatianus gibi, kilisenin dinden düşen ve ardından tövbe edenlere karşı tutumunu sorgulamışlardır. Novatianizm kendi ruhbanları ile iki yüzyıl boyunca varlığını sürdürmüştür, dördüncü yüzyılda Donatizm ile birleşmiş ve 8. yy civarlarında kaybolmuştur.