Bugün Otanis toplumun çeşitli kesimlerinde büyük ilgi ve tartışma uyandıran bir konudur. İlgililiği ve etkisi, çelişkili görüşlere yol açmış ve sonuçlarının daha derinlemesine incelenmesine yönelik çok sayıda çalışma ve araştırmaya yol açmıştır. Hiç şüphesiz Otanis, günümüz dünyasının değişimlerine ve zorluklarına uyum sağlayan, sürekli gelişen bir konudur. Bu makale aracılığıyla Otanis'in önemini analiz etmek ve günlük yaşamlarımız üzerindeki etkisini anlamak amacıyla farklı bakış açılarını ve yaklaşımları inceleyeceğiz.
Otanis (Grekçe: Ὀτάνης), Herodot'un Tarih adlı eserinde bir tarihî karakter. Bu ad ile işleri anlatılan kişinin tek bir kişi mi yoksa farklı kişiler mi olduğu tartışmalıdır.
Tarih'in üçüncü kitabının 69. paragrafında Pharnaspes'in oğlu, zengin ve yakışıklı bir İranlı olarak tanıtılan Otanis'in Phaidyme adında bir kızı olduğu bilgisi verilmektedir. Kitabın ilerleyen paragraflarındaysa üst düzey İran siyasetinde etkin bir kişilik olduğuna, I. Darius ile olan münasebetlerine ve güttüğü politikaya dair bilgiler verilmektedir.
Tarih'in beşinci kitabının 25. ve 28. paragraflarında Otanis'in Megabizos'un yerine kumandan olarak atanarak Trakya ve Küçük Asya'daki fetih faaliyetleri anlatılmakta, özellikle İyon Ayaklanması'nı bastırışı işlenilmektedir.
Tarih'in yedinci kitabı Otanis'e dair en çok ilgi içeren kısımdır. Kitabın 40. paragrafına Patiramphes'in oğlu olarak tanıtılan Otanis, I. Serhas'ın arabacısı olarak görülmektedir. 61. paragrafta I. Serhas'ın eşi Amestris'in babası olduğu ve Yunan Seferi'nde orduyu kumanda ettiği bilgisi verilmekte, devam eden 62. paragrafta oğlu Anaphes'in de kumandan olarak sefere katıldığı aktarılmaktadır. 82. paragraftaysa Otanis'in oğlu olarak tanıtılan Smerdomenes'in de yine sefere kumandan olarak katıldığı belirtilmektedir.