Otoklav

Bu yazımızda son zamanlarda pek çok kişinin dikkatini çeken bir konu olan Otoklav konusunu daha detaylı inceleyeceğiz. Toplum ilerledikçe ve geliştikçe, Otoklav dikkat ve düşünme gerektiren bir odak noktası haline geldi. Kapsamlı ve ayrıntılı bir analiz yoluyla, Otoklav'in farklı yönlerini ve boyutlarını inceleyerek onun anlamını, etkisini ve günümüz dünyasındaki alaka düzeyini ortaya çıkaracağız. Bu makale, geçmişinden geleceğine, kimseyi kayıtsız bırakmayacak şekilde bu konu hakkında eksiksiz ve zenginleştirici bir bakış açısı sunmak için Otoklav'i derinlemesine inceleyecek.

Basit otoklavlar

Otoklav, basınçlı su buharı ile doymuş bir ortamda 121 santigrat derece sıcaklıkta 15-20 dakikada sterilizasyon yapar.[1] 1879'da Charles Chamberland tarafından icat edilmiştir.[2] Otoklav ismi Yunanca auto- (kendi kendine) ve Latince clavis (anahtar) kelimelerinden türetilmiştir ve "kendinden kilitli cihaz " anlamına gelmektedir.[3]

Mikropları yok etmek amacıyla laboratuvar ve ameliyathanelerde kullanılır. Aynı zamanda mikropları yok ettiği için meyve ve sebze konservesi yapımında da yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Sterilizasyon dışında otocamlarında laminasyon işlemi gibi başka işlemlerde de kullanılabilir.

Kaynakça

  1. ^ Microbiology, Jacquelyn Black, Prentice Hall,1993 sayfa:334
  2. ^ "Chronological reference marks - Charles Chamberland (1851–1908)". Pasteur Institute. 17 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2007. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2012.