Bu makalede, Otomatik plaka tanıma'i ve günümüz toplumundaki önemini derinlemesine inceleyeceğiz. Otomatik plaka tanıma uzun süredir ilgi duyulan bir konu ve etkisi modern yaşamın birçok yönünü kapsıyor. Yıllar boyunca Otomatik plaka tanıma üzerinde kapsamlı araştırmalar yürütülmüş ve bunun sonucunda konu hakkında önemli miktarda bilgi birikimi elde edilmiştir. Bu yazımızda Otomatik plaka tanıma'e yönelik benimsenen farklı bakış açıları ve yaklaşımları ve zaman içindeki gelişimini inceleyeceğiz. Ayrıca Otomatik plaka tanıma'in siyasetten bilime ve popüler kültüre kadar çeşitli alanlardaki pratik ve teorik sonuçlarını tartışacağız. Bu makalenin sonunda, Otomatik plaka tanıma'e kapsamlı bir genel bakış sağladığımızı ve günümüz dünyasındaki öneminin daha iyi anlaşılmasını sağladığımızı umuyoruz.
Otomatik plaka tanıma (İngilizce literatürdeki ismi ile Automatic number plate recognition, ALPR, ANPR vb.[1] belli amaçlar doğrultusunda kamera(lar)dan elde edilen araç görüntüsünün üzerinde plaka bölgesinin ayrıştırılarak, plaka üzerinde bulunan karakterlerin çeşitli optik karakter tanıma (OCR) yöntemleri ile okunması işlemidir.
Kamu ve özel alanda değişik uygulamaları olup, uygulamaya özel algoritma, donanım ve ağ yapısının bir araya getirilmesi ile sistemin verimi arttırılır. Son yıllarda bilim ve teknoloji alanlarındaki çalışmalar daha yüksek kalitede algoritmalar ve donanımların geliştirilmesine olanak sağlamış, otomatik plaka tanıma sistemlerini daha yaygın kullanılır hale getirmiştir.
Literatürde ortaya konulan otomatik plaka tanıma sistemleri genelde aşağıda verilen 6 ana algoritmayı içerir. Ancak bu algoritmaların hassasiyeti başarıyı çok fazla etkilemektedir.
Bir otomatik Plaka Tanıma Sistemi yazılımı aşağıdakine benzer zorluklarla başa çıkabilmelidir.
Otomatik plaka tanıma sistemleri nerelerde yaygın olarak kullanılmaktadır;
LP Segmentation based on Gabor Transform and VQ PR System for Turkish Vehicles