Peithon

Bugün Peithon hakkında konuşacağız. Bu konu günümüzde büyük önem taşıyor ve toplumda büyük ilgi uyandırıyor. Peithon'in siyasetten popüler kültüre kadar farklı alanlarda etkisi oldu. Mevcut gerçekliğimizin karmaşıklığını anlamak için etkisini anlamak çok önemlidir. Bu makalede, kökeninden gelecekteki sonuçlarına kadar Peithon ile ilgili farklı yönleri inceleyeceğiz. Bu okumanın bilgilendirici olmasını ve Peithon ve onun dünyamız üzerindeki etkisi üzerine düşünmeye yol açmasını umuyoruz.

Peithon
Πείθων
Makedonya Naibi
Görev süresi
MÖ 320 - MÖ 320
Arrhidaeus ile birlikte
Hükümdar IV. Aleksandros & III. Filip
Yerine geldiği Perdikkas
Yerine gelen Antipatros
Medya Satrabı
Görev süresi
MÖ 323 - MÖ 314
Hükümdar IV. Aleksandros
Kişisel bilgiler
Doğum y. MÖ 355
Eordea, Makedonya
Ölüm y. MÖ 314 (41-42 yaş)
Ölüm nedeni idam
Mesleği Satrap, muhafız, soylu
Askerî hizmeti
Bağlılığı Makedonya
Hizmet yılları MÖ 335 – 314
Çatışma/savaşları

Peithon veya Pithon (GrekçeΠείθων veya Πίθων, y. MÖ 355y. MÖ 314 ), batı Makedonya'daki Eordea'dan bir soylu olan Crateuas'ın oğluydu.[a] Büyük İskender'in korumalarından biri olması, daha sonra Medya satrapı olması ve diadochi'lerden biri olduğunu iddia etmesiyle tanınıyordu.

Biyografi

Peithon, MÖ 335'te İskender'in yedi (daha sonra sekiz) Somatophylakes "korumalarından" biri olarak atandı. İskender'in MÖ 323'teki ölümünden sonra Peithon, doğu ve batı arasındaki tüm yolları kontrol eden stratejik öneme sahip bölge olan Medya'nın satrapı yapıldı. Satraplık bir adam için çok büyüktü; Peithon çok güçlü olur ve tüm imparatorluğu istikrarsızlaştırabilirdi. Bu nedenle, kuzey kısmından vazgeçmek zorunda kaldı ve bu kısım Atropat'a verildi; o andan itibaren bölge, Medya Atropatena olarak bilindi.

İskender'in ölümünden sonra, onun doğu topraklarında kalan askerler, uzun süreli yabancı topraklarda kalmaktan dolayı huzursuzlaştılar ve kendiliğinden isyanlar başlattılar. Naip Perdikkas, isyanları bastırması için Peithon'u gönderdi. Ona bir Makedon birliği verildi. Peithon, rakiplerini kolayca yendi ve teslimiyetlerini kabul etti. Ancak yağmalamayı uman adamları, rakiplerini katletti.

Peithon Medya'ya döndükten sonra, Perdikkas ona güvenmemeye başladı. Diadochi'lerin Birinci Savaşı sırasında, Perdikkas, Peithon'a kendisini takviye etmesini ve Ptolemaik Mısır'ı işgal etmesine ve Ptolemaios'a karşı savaşmasına yardım etmesini emretti. MÖ 320 yazında Peithon, Seleukos ve Antigenes, Perdikkas'ı öldürdü ve rakipleriyle müzakere etmeye başladı. Ptolemy, Peithon'un yeni naip yapılmasını önerdi, ancak diğer diadochi'ler bunu kabul etmedi. Bu nedenle Antipatros yeni naip olarak seçildi.

İmparatorluk Naibi Antipatros'un ölümünden sonra, Peithon doğu satraplıkları üzerindeki gücünü genişletmeye çalıştı. Partiya satraplığını işgal etti, satrapı Filip'i öldürdü ve kardeşi Eudemus'u yeni satrap yaptı. İç Asya'daki diğer satraplar, tehlikelerini çabucak fark ettiler ve tüm güçlerini, Peithon'u yenen ve onu Partiya'dan süren Pers satrapı Peukestas (aynı zamanda eski bir Somatophylax) altında birleştirdiler.[4] Peithon Medya'ya döndü ve ardından otoritesini yeniden kurma girişiminde Seleukos'u kendisini desteklemeye ikna etmek için Babil'e gitti. Babil'deyken, batıdan Eumenes ve ordusu geldi. Eumenes, Asya Strategosu Antigonos Monoftalmus ile bir hesaplaşma için güç topluyordu. Peithon ve Seleukos, Eumenes'in davasına katılma isteğini reddettiler (IV. Aleksandros ve III. Filip kralları için savaştığını iddia ediyordu). Eumenes daha sonra Peukestas'ın komutasındaki yukarı satraplıkların güçlerini bulduğu Susiana'ya gitti.[5] Peithon, Eumenes'in peşine düşmek için doğuya gelen Antigonos'un ordusuna katıldı. Paraitakene ve Gabiene savaşları sırasında Peithon, Antigonos'un ordusunun sol kanadına komuta etti. Paraitakene'de emirsiz düşmana saldırarak neredeyse savaşı kaybediyordu, ancak Gabiene'de sol kanatta savaşı kazanarak kendini affettirdi. İkinci Diadochi Savaşı'ndan sonra, Peithon imparatorluğun doğu kesimindeki en güçlü diadochi'lerden biriydi ve gücünü yeniden inşa etmeye başladı. Antigonos, Peithon'un artan gücünden tehdit hissetti ve onu sarayına gelmesi için kandırdı ve orada idam ettirdi.[6]

Kaynakça

Notlar

  1. ^ Nearhos adlı çağdaş amiral tarafından korunan, İskender'in Hindistan'daki trierarklarının resmi listesinde, Peithon bir Makedon olarak sınıflandırılmıştır. Yüzyıllar sonra yazan Romalı tarihçi Justin, Peithon'u bir "İliryalı" olarak tanımlamıştır. Ancak, çağdaşı olan ve muhtemelen Ptolemy'ye kadar izlenebilen iyi bilgilendirilmiş bir listeden bilgilerini alan Yunan tarihçi Arrian, Peithon'u, gerçekten bir Eordealı olduğunu Posidippus'un epigramları ile doğrulanan Lagos oğlu Ptolemy ile birlikte bir Eordealı (Makedon Eordea'nın yerlisi) olarak tanımlamıştır.[1][2][3]

Alıntılar

  1. ^ Fox, Robin J.; Fox, Robin Lane (22 Haziran 2011). Brill's Companion to Ancient Macedon: Studies in the Archaeology and History ... s. 370. ISBN 978-9004206502. Erişim tarihi: 5 Kasım 2016. 
  2. ^ Waldemar Heckel (27 Mayıs 2008). The last days and testament of Alexander the Great: a prosopographic study. ISBN 9783515050920. Erişim tarihi: 5 Kasım 2016. 
  3. ^ Orosius, Paulus; Fear, A. T. (2010). Seven Books of History Against the Pagans. s. 148. ISBN 9781846312397. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2016. 
  4. ^ Diodorus Siculus, Bibliotheca Historica, XIX 14,1-2.
  5. ^ Diodorus Siculus, Bibliotheca Historica, XIX 14,4-8.
  6. ^ Diodorus Siculus, Bibliotheca Historica, XIX 46,5-6; Polyainos, Strategemata 6,14.

Dış bağlantılar

Siyasi görevi
Önce gelen
Perdikkas
Makedonya Naibi
MÖ 320
Arrhidaeus ile birlikte
Sonra gelen
Antipatros