Petrus Barsumes

Günümüz dünyasında Petrus Barsumes her yaştan ve her kesimden insanın dikkatini çeken bir konu. Toplumdaki önemi, popüler kültür üzerindeki etkisi veya bilimsel alandaki önemi nedeniyle Petrus Barsumes sürekli konuşulan bir konu haline geldi. Teknolojinin ve küreselleşmenin ilerlemesiyle birlikte Petrus Barsumes benzeri görülmemiş bir ilgi kazandı, hararetli tartışmalara yol açtı ve dünya çapında milyonlarca insanın ilgisini çekti. Bu makalede Petrus Barsumes'in farklı yönlerini ve onun günlük yaşamın çeşitli yönleri üzerindeki etkisini inceleyeceğiz.

Petrus Barsumes, YunancaΠέτρος Βαρσύμης, fl. ca.540 – y. ca.565) Bizans imparatoru I. Justinianus'un (h. 527-565) yönetiminde, esas olarak kamu maliyesi ve idaresi ile ilişkili üst düzey bir Bizans yetkilisiydi.

Döneminin resmi belgelerin yanı sıra, hayatının ana kaynağı, Anekdota (sözde Gizli Tarih) kitabında Barsumes'e yönelik muamelesi son derece düşmanca olan tarihçi Prokopius'tur. Prokopius'a göre Suriye'nin yerlisiydi ve aslen bir bankacıydı. Bir noktada, 540 civarında, comes sacrarum largitionum ("Kutsal Büyüklerin Kontu", yani kamu hazinesi bakanı) görevine atanmadan önce, Doğu praetoria idaresi kadrosunda bir makam kazandı. Bu görevde kendisine onursal konsül ve patrici unvanları verildi. 543'te Doğu praefectus praetoriosu olarak Theodotus'un yerine geçti ve 546'ya kadar bu görevde kaldı. Hazineyi yenilemek için makam satışını yeniden başlattı, ancak başkentin tahıl tedariki ile ilgili spekülasyonları başarısız oldu ve görevden alındı. Hemen ardından Justinianus tarafından. Prokopius'a göre İmparatoriçe Theodora'nın korumasından yararlanarak kısa süre sonra (547'de) eski makamına comes sacrarum largitionum olarak atandı. Yaklaşık 550 veya belki de Doğu praefectus praetoriosu olarak atandığı 555'e kadar görevde kaldı. Bu görevi 562 yılına kadar sürdürdü.[1]

Kaynakça

Özel
  1. ^ Martindale 1992, ss. 999-1002.
Genel