Poincaré teoremi (karmaşık analiz)

Günümüz dünyasında Poincaré teoremi (karmaşık analiz), çok çeşitli insanlar için büyük önem taşıyan ve ilgi duyulan bir konu olmayı sürdürüyor. Poincaré teoremi (karmaşık analiz), toplum üzerindeki etkisinden küresel etkilerine kadar tartışmalara ve yansımalara yol açmaya devam eden bir konudur. Zamanla alaka düzeyi arttı ve farklı alanlarda araştırmaları, tartışmaları ve önemli değişiklikleri tetikledi. Bu makalede, bugün çok alakalı olan bu konu hakkında kapsamlı ve güncel bir görünüm sağlamak amacıyla, Poincaré teoremi (karmaşık analiz)'in kökeninden mevcut önemine kadar çeşitli boyutlarını kapsamlı bir şekilde inceleyeceğiz.

Matematiğin bir dalı olan çok değişkenli karmaşık analizde Poincaré teoremi, için, deki birim polidisk ile birim yuvarın arasında biholomorf gönderim olamayacağını söyleyen önemli bir teoremdir.

Bu sonuç, 1907'de Poincaré tarafından deki birim açık yuvarın ve birim açık polidiskin otomorfizm grublarının Lie grubu olarak değişik boyutlara sahip olduğu gösterilerek kanıtlanmıştır.[1] Burada, Poincaré'nin elde ettiği sonuç, karmaşık düzlemde varolan Riemann tasvir teoreminin yüksek kompleks boyutlara taşınmasının akla gelen en basit iki bölge arasında bile olmayacağını göstermektedir. Daha sonra başka metotlarla daha basit kanıtları elde edilen bu sonuç, bir boyutlu geleneksel karmaşık analizdeki her sonucun çok değişkenli karmaşık analizde geçerli olmayacağını Hartogs teoremiyle beraber gösteren ilk sonuçlardandır.

Kaynakça

  1. ^ Poincare, M.H. Les fonctions analytiques de deux variables et la représentation conforme. Rend. Circ. Matem. Palermo 23, 185–220 (1907). https://doi.org/10.1007/BF03013518