Polis şiddeti

Bu makalede, toplumun çeşitli alanlarına olan etkisi nedeniyle son yıllarda önem kazanan Polis şiddeti konusuna değinilecektir. Ortaya çıkışından bu yana, Polis şiddeti hem uzmanların hem de sıradan insanların ilgisini çekti ve günlük yaşam üzerindeki etkisine ilişkin tartışmalara ve düşüncelere yol açtı. Bu analiz aracılığıyla, Polis şiddeti'in çeşitli yönlerini inceleyerek ve mevcut bağlamda sahip olduğu sonuçları keşfederek geniş ve eksiksiz bir vizyon sunmaya çalışıyoruz. Çeşitli bakış açılarını gözden geçirerek ve ilgili bilgileri sunarak okuyucuya Polis şiddeti ve onun günümüzdeki önemi hakkında kapsamlı bir anlayış sağlamaya çalışacağız.

Bir protestoda polis şiddeti örneği, Berlin.

Polis şiddeti, polisin işlediği çeşitli insan hakları ihlallerini anlatmak için kullanılan bir terimdir. Bu terim darp, ırkçılığa dayalı ihlaller, hukuka aykırı öldürme, işkence veya toplumsal olaylara müdahale amacıyla kullanılan şiddet yöntemlerinin protestolarda gelişigüzel uygulanmasını kapsar.[1]

Polisin görevi sırasında neler yapıp neleri yapamayacağı kanunlar, yönetmelikler ve tüzüklerle belirlenir. Bu durumun dışına çıkan polis şiddet uygulamış demektir. Bazen münferit olarak meydana gelebilen bu olay bazen de karakol ya da emniyet müdürlüğü bazında sistemli olabilir. Olaylarda polisin kullandığı aşırı güç yüzünden mağdurlar büyük zarar görmektedir.[2]

Polisin şiddete dayalı tutumu için polisin aşırı stresli bir iş yaptığı, gerekli eğitimin alınmadığı, kanunları bilmedikleri, psikolojik destek alamadıkları, yeterli teknik desteğe sahip olamadıkları, geçim derdi gibi nedenlerle bu tür olaylara neden oldukları düşünülmektedir. Bunun dışında bazı siyasal nedenlerle demokrasiyi özümseyememiş polisler yüzünden da bu tür olaylar yaşandığı bilinmektedir. Bunun yanında polisin zanlıyı korumak için pek çok defa zorluk yaşadığı gözlenmektedir. Bu tür durumlardan korunabilmek amacıyla polis teşkilatı halkla iş birliğine gitmektedir.

Jamaika’nın başkenti Kingston’da 2014 yılında Nakiea Jackson'ın, Amerika Birleşik Devletleri'nde 2020 yılında George Floyd'un öldürülmesi polis şiddetinin önemli örnekleri arasında sayılmaktadır. Hafif silahlar ve silahlı şiddet üzerine araştırmalar yapan The Small Arms Survey'in verilerine göre, 2007-2012 arasında her yıl tahmini olarak 19 bin kişi polis şiddeti sonucunda ölmüştür.[3] Türkiye'de polis şiddeti sonucunda ölen kişiler arasında Ali İsmail Korkmaz, Berkin Elvan gibi kişiler anılabilir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Polis Şiddeti" - Uluslararası Af Örgütü
  2. ^ Süleyman Arıoğlu (4 Aralık 2012). "Şiddeti uygulayan polisler davacı, mağdur sanık oldu". CNNTÜRK. 7 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2013. 
  3. ^ "Polis Şiddeti" - Uluslararası Af Örgütü

Dış bağlantılar