Bu makalede Resul (İslam)'i derinlemesine inceleyeceğiz ve farklı bağlamlardaki etkisini analiz edeceğiz. Resul (İslam) son yıllarda pek çok kişinin dikkatini çeken bir konudur ve alaka düzeyi artmaya devam etmektedir. Resul (İslam) ortaya çıkışından bu yana tutkulu tartışmalara yol açtı ve çalışmasına olan ilginin artmasına yol açtı. Bu makalede ilerledikçe Resul (İslam)'in günümüz toplumundaki öneminin yanı sıra farklı alanlardaki etkilerini de inceleyeceğiz. Resul (İslam)'in kapsamlı ve ayrıntılı bir görünümünü sunarak kökenlerini, gelişimini ve gelecekteki beklentilerini derinlemesine inceleyeceğiz. Multidisipliner bir yaklaşımla bu konuya ışık tutmayı ve bu konunun günümüz dünyasındaki anlamını ve etkisini daha iyi anlamamızı sağlayacak kapsamlı bir analiz sunmayı amaçlıyoruz.
Rasul (Arapça: رسول), İslam dininde insanları müjdelemek ve uyarmak[1][2] için Allah tarafından gönderilen kişilere verilen isimdir. Kelime anlamı olarak: "tasarrufa hakkı olmaksızın, birinin sözünü olduğu gibi bir başkasına bildiren kimse"[3] anlamına gelir. Rasuller konusunda günümüzde verilen bilgilerin çoğu, Kur'an dışındaki kaynaklardan alındığından İslam dininin asıl kaynağı olan Kur'an'ın esas alınması gerekmektedir.
Kur'an'a göre rasuller insanlardan,[4] cinlerden,[5] meleklerden[6] seçilebilir. Aynı dönemde birden çok Rasul'un bulunabileceği[7][8] ve bütün ümmetlere[9] kavimlere rasullerin o kavmin lisanı ile gönderildiği[10] bu rasullerin her defasında yalanlandığı[11] ve insanlara rasullerin hidayetle geldiği insanların inanmamasına ise "Allah, insan rasul mü gönderdi?" demelerinden başka bir şeyin mani olmadığı[4] beyan edilmiştir.
Zümer Suresinin 71. ayetinde ise cehenneme gidecek kimselere cehennemin bekçileri onlara kendilerinden bir rasulün gelip cehenneme gidecekleri konusunda uyarıp uyarılmadıklarına yönelik sorusuna hepsinin verdiği cevap "evet" olmuştur.[12] Cennete gidenler de kendilerine rasul geldiğini ve rasullerin doğru söylediklerini ifade etmişlerdir.[13]
Kur'an'a göre rasul: