Günümüz dünyasında Roguelike oyun, dünya çapında milyonlarca insanın dikkatini çeken çok alakalı bir konudur. Etkisi siyasetten teknolojiye, kültürden genel olarak topluma kadar farklı alanlarda hissedildi. Roguelike oyun tutkulu bir tartışma yarattı ve yanıt ve çözüm arayışına yönelik bir dizi araştırmayı ve çalışmayı tetikledi. Ortaya çıkışından bu yana, Roguelike oyun hem ilgi hem de tartışmalara yol açtı ve etrafımızdaki dünyayı algılama ve anlama biçimimize meydan okudu. Bu makalede, Roguelike oyun olgusunu derinlemesine inceleyerek birçok yönünü ve gelecekteki potansiyel etkisini inceleyeceğiz.
Roguelike ya da Rogue benzeri oyun,[1] prosedürel olarak oluşturulan bölümler, sıra-tabanlı savaşlar, kalıcı ölüm ve rol yapma özelliklerini içeren video oyunlarını tanımlayan oyun türüdür. Rol yapma oyunlarının bir alt türüdür. Rogue benzeri oyunların çoğu epik fantezi hikâyeciliğinin etkilerini taşır. Daha öncesinde Beneath Apple Manor ve Sword of Fargoal gibi benzer oyunlar olmasına rağmen, bu türün öncüsü ve isim babası olarak 1980 yapımı Rogue oyunu gösterilir. Bu oyunun, Berlin yorumu ile belirlenen temel özelliklerini barındıran birçok türevi yapılmıştır.[1] Bu tür oyunlar 80'li ve 90'lı yıllarda öğrenciler ve bilgisayar programcıları arasında yaygınlaşmıştır. Türün daha çok bilinen örnekleri: Hack, NetHack, Ancient Domains of Mystery, Moria, Angband ve Mystery Dungeon.
![]() | Video oyunları ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |