Günümüz dünyasında Roma Engizisyonu, farklı alanlardaki birçok insanın büyük ilgi ve alaka duyduğu bir konu haline geldi. Bilimsel, kültürel, sosyal veya kişisel alanda Roma Engizisyonu, günlük yaşamın farklı yönlerine yaklaşma biçimimiz üzerinde önemli bir etki yarattı. Etkisi küresel çapta yayılıyor ve önemi sürekli artmaya devam ediyor. Bu makalede, Roma Engizisyonu'in mevcut toplumumuzdaki rolünü ayrıntılı olarak inceleyeceğiz ve bunun çeşitli bağlamlardaki sonuçlarını ve yansımalarını inceleyeceğiz.
Roma Engizisyonu, 1542'de Papa III. Paulus tarafından Reform hareketi ile mücadele etmek için Karşı Reformasyon amacı ile kurulan mahkeme sistemidir.[1] Dinde reform isteyenlerin sayısı ve tepkisi büyüdükçe, engizisyonun karşı koyma şiddeti de artmaya başladı. Kilise okullarda okutulan kitaplar üzerinde sansür uygulamalarına başladı. 1543 yılında kilisenin onayı olmadan hiçbir kitabın basılamayacağına karar verdi. Yasaklanan kitapların sayısı artmaya başladı ve yasaklanan kitaplar imha edildi. Bunun yanında birçok bilim insanı idam edildi.
![]() | Hristiyanlık ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |