Ronald Wayne

Günümüzde Ronald Wayne farklı alanlarda büyük önem taşıyan bir konu haline geldi. Ronald Wayne'in önemi toplum, ekonomi, bilim, teknoloji, siyaset ve kültür üzerindeki etkisinden dolayı artmaktadır. Tarihsel bir yaklaşımdan bugünkü önemine kadar Ronald Wayne, çeşitli disiplinlerdeki uzmanların ilgi ve analiz konusu olmuştur. Bu makalede, Ronald Wayne'in farklı yönlerini ve günümüz dünyasındaki etkisini, ayrıca sürekli gelişen bu olgunun olası sonuçlarını ve karşılaştığı zorlukları keşfedeceğiz.

Ronald Wayne (2009)

Ronald Gerald Wayne, (d. 17 Mayıs 1934, Cleveland, Ohio) Amerikalı girişimci. Wayne, bugün neredeyse unutulmuş olsa da, Apple'ın kurucusu olan 3 ortaktan biri idi. 1976 yılında Apple hisselerinin %10'una sahipti ve hisselerini sadece 2300 Amerikan doları karşılığında diğer iki ortak Steve Jobs ve Steve Wozniak'a devretti.[1]

Ronald Gerald Wayne, rengârenk bir elma seklindeki ilk Apple logosunu tasarladı ve kuruluşun ilk ürünü Apple I'in de kullanma kılavuzunu yazdı. Apple'in kurucuları arasında imzalanan ilk şirket sözleşmesi de yine Wayne'in kaleminden çıkmıştı.

Wayne, Jobs ve Wozniak ile 1976'da Apple'in kuruluşundan önce birlikte çalıştıkları Atari'den tanışıyordu. Apple'in kuruluş sözleşmesinde şirketin %10 hissesi Wayne'a aitti. Ancak Wayne, bu ortaklıktan çabuk vazgeçti, şirket ortaklığının getirdiği mükellefiyetin altına girmek istemiyordu. Çünkü 1976 yılına kadar, iki ayrı şirketin kuruluşunda ortak olmuş ve ikisinde de başarısızlığa uğramış, 2 yıl boyunca o ortaklıklardan payına düşen borcu ödemek için çalışmıştı. Apple'in kuruluşundan 11 gün sonra Wayne, 800 dolar karşılığında hisselerini Jobs ve Wozniak'a devretti ve Atari'deki işinde çalışmaya devam etti. Bu hisseler karşılığında daha sonra kendisine 1500 dolar daha ödendi.

Ronald Gerald Wayne, Apple'in ilk kurulduğu tarihte Kaliforniya'nın Mountain View kentinde yaşıyordu. Bugün, Nevada eyaletinin küçük bir şehri olan Pahrump'ta mütevazı bir hayat sürdürmektedir.[2]

Eserleri

Adventures of an Apple Founder (Otobiyografi), 2011, 512K Entertainment, ISBN 978-0-615-51742-1

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2019. 

Dış bağlantılar