Bugünkü yazımızda son zamanlarda büyük ilgi ve tartışma yaratan bir konu olan Rumuz Goncagül konusuna değineceğiz. Rumuz Goncagül, alandaki uzmanlardan bu konuyu keşfetmeye yeni başlayanlara kadar farklı geçmişlere sahip kişilerin dikkatini çekti. Bu yazı boyunca, bu konuda kapsamlı ve zenginleştirici bir vizyon sağlamak amacıyla Rumuz Goncagül ile ilgili farklı bakış açılarını ve bakış açılarını inceleyeceğiz. Toplum üzerindeki etkisinden küresel etkilerine kadar, Rumuz Goncagül'in günümüzdeki önemini ve karmaşıklığını anlamamıza olanak tanıyan ayrıntılı bir analize gireceğiz.
Bu madde hiçbir kaynak içermemektedir. (Şubat 2021) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
Rumuz Goncagül, Oktay Arayıcı'nın yazdığı iki perdelik seyirlik oyun.
Oktay Arayıcı tarafından 1977 yılında kaleme alınan eser, iki saat 40 dakika sürüyor. Oyunda geleneksel orta oyunu anlatımı ve epik tiyatro özelliklerinden yararlanılmıştır. Devlet Tiyatroları, Şehir Tiyatroları, AST ve birçok özel topluluk tarafından sahnelendi. Rutkay Aziz'in yönetmenliğinde 1981'de "Yılın Oyunu" ödülü kazandı. İrfan Tözüm tarafından sinemaya da uyarlanarak filmi çekilen Rumuz Goncagül, kadının toplumdaki yeri ve evlilik kurumunu irdeliyor. Oyuna Timur Selçuk'un müzikleriyle güç kazandırılmış.
-2006-2007 sezonunda Sivas Devlet Tiyatrosu'nda, Ankara Devlet Tiyatrosu oyuncusu Coşkun Irmak yönetiminde sahnelenmiştir.
-2010-2011 sezonunda Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Oyun Gemisi Tiyatro Topluluğu'nca Uğur İpek yönetiminde sahnelenmiştir.
Kızıyla (Gülsüm) birlikte, iki odalı kiralık bir evde güç koşullarda yaşayan dul kadın (İnsaf Hanım), içinde bulundukları sıkıntılı ekonomik hayattan çıkış yolunu, kızını varlıklı biriyle evlendirmekte bulur. Gazeteye "Goncagül" rumuzuyla verdikleri ilana gelen başvurular arasında seçim zorluğu yaşarlarken, kızı aslında evin diğer odasını kiraya verdikleri adamı (Sıtkı) sevmektedir. Olaylar beklenmedik şekilde gelişir.
(Devlet Tiyatrosu)
(Oyun Gemisi)