Sabit fonksiyon

Günümüz dünyasında Sabit fonksiyon büyük önem ve ilgi duyulan bir konu haline geldi. Topluma olan etkisi, tarihteki önemi, popüler kültüre olan etkisi ya da onu öne çıkaran herhangi bir özelliği nedeniyle Sabit fonksiyon derinlemesine incelenmeyi hak eden bir konudur. Bu makalede, Sabit fonksiyon'in büyüleyici dünyasına dalacağız, çeşitli yönlerini analiz edeceğiz ve mevcut bağlamda anlamını keşfedeceğiz. Sabit fonksiyon, kökeninden bugünkü önemine kadar hem uzmanların hem de hayranların ilgisini çekmeye devam eden bir konudur. Sabit fonksiyon hakkında bu keşif ve öğrenme yolculuğumuzda bize katılın.

Sabit fonksiyon: y=4

Matematikte sabit fonksiyon, her giriş değeri için çıkış değerini daima sabit kaldığı bir fonksiyondur. Örneğin; , bir sabit fonksiyondur. Çünkü, giriş değeri ne olursa olsun     değeri daima 4'tür (şekle bakın).

Temel özellikler

Sabit bir fonksiyonun genel denklemi;    veya yalnızca    'dir.

Örnek:    veya yalnızca    fonksiyonu, çıkış değeri:   olan bir özel sabit fonksiyondur. Tanım kümesi, tüm ℝ reel sayılardır. Değer kümesi ise yalnızca {2}dir. Sabit fonksiyonun sağında x bağımsız değişkeni bulunmaz. y(0)=2, y(−2,7)=2, y(π)=2,.... Yani x giriş değeri ne olursa olsun, çıkış daima "2"dir.
Gerçek dünyadan örnek: Ne alırsan ₺1 olan bir mağaza.

sabit fonksiyonunun grafiği, düzlemde noktalarından geçen bir yatay doğrudur.[1]

Kaynakça

  1. ^ Group, School Mathematics Study (1961). Mathematics for High School: Elementary Functions: Commentary for teachers (İngilizce). Yale University Press. s. 16.