Sad (harf)

Modern dünyada Sad (harf), günümüz toplumunda alakalı hale gelen bir konudur. Sad (harf) kurulduğu günden bu yana tartışmalara, araştırmalara ve çelişkili görüşlere konu olmuştur. Zamanla Sad (harf)'in önemi arttı ve günlük yaşamın çeşitli yönleri üzerinde önemli bir etki yarattı. Bu makalede, Sad (harf) etrafında var olan farklı yaklaşımları ve bakış açılarını ve onun günümüzdeki etkisini derinlemesine inceleyeceğiz. Sad (harf), kökeninden çağdaş etkilerine kadar geniş bir yelpazedeki insanlar ve profesyoneller için ilgi ve düşünce konusu olmaya devam ediyor. Ayrıntılı bir analiz aracılığıyla, bu olguyla ilgili bilgiyi zenginleştirmek ve bilinçli tartışmayı teşvik etmek amacıyla Sad (harf) ile ilgili en alakalı yönlere ışık tutmayı amaçlıyoruz.

Sad (‎ص‎), Arap alfabesinin on dördüncü harfi. İbranice muadili Tsadik harfidir. Ebced hesabındaki değeri 90'dır. Şemsî harflerdendir.

Yazılış

Sad harfi sağdan ve soldan bitişebilen bir harftir.


Sonda Ortada Başta Yalın Transkript Fonetik Karşılık
ـص‎ ـصـ‎ صـ‎ ص‎

Mahreç - Fonetik

Sin (س) harfi sesini temsil ederken sad harfi dilin kökünün yutağa yaklaştırılmasıyla çıkan sesini temsil eder. Türkçede bu sesin karşılığı yoktur. Bu harfin çeşitli dillerdeki adı Tsad (Tsade) olarak bilinir. Arapçanın transliterasyonunda (Latinizasyon) üstünde veya altında noktalı kullanılır. Örneğin: Ṡahib, Ṡabun, Huṡuṡ, Ṡadaka, Ṡabır...

/ts/ Sesi

Belarus'ta yaşayan Lipka Tatarlarının alfabesinde ise /ts/ sesini tam olarak karşılamak için şeklinde bir harf üretilmiştir. Kazaklar ve Kırgızlarla birlikte yaşayan Çin kökeli Dungan halkı ise /tsʰ/ için ڞ harfini kullanmıştır.