Bu yazımızda etkisi sınırları ve nesilleri aşan Senato'in büyüleyici yaşamını ve mirasını inceleyeceğiz. Senato, mütevazi başlangıcından kendi alanının önde gelen isimlerinden biri olarak kutsanmasına kadar tarihte silinmez bir iz bıraktı. Bu sayfalarda kariyerindeki en önemli dönüm noktalarını, en dikkate değer başarılarını ve toplum üzerinde yarattığı etkiyi keşfedeceğiz. Tanıklıklar, analizler ve düşünceler aracılığıyla kendimizi Senato'in yaşamına ve çalışmalarına kaptıracağız, onun öneminin farkına varacağız ve insanlığa paha biçilmez katkısını kutlayacağız.
Bu madde hiçbir kaynak içermemektedir. (Mayıs 2022) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
Makale serilerinden |
Ülkelere göre yasama organları |
Senato, bazı ülkelerde yasama organının bir parçası olarak görev yapan kurumdur. Senatolar genellikle çift meclisli ülkelerde bulunur ve daha yüksek düzeyde olan meclise verilen isimdir. Senatoların asil üyelerine senatör denir. Dünya tarihindeki ilk senato Roma'da M.Ö. 8. yüzyılda kuruldu ve M.S. 6. yüzyıla kadar devam etti. Ayrıca Bizans İmparatorluğu da Doğu Roma İmparatorluğu olarak M.S. 4. yüzyıldan başlayarak 13. yüzyılda 4. Haçlı Seferinin İstanbul'u işgal etmesine kadar senato kurumunu devam ettirdi.
Günümüzde Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya başta olmak üzere birçok ülkede senatolar yasama kurumunun bir parçası olarak görev yapmaktadırlar.
Türkiye'nin öncül devleti olan Osmanlı İmparatorluğu'nda 1876 Anayasası ile Ayan Meclisi adıyla bir senato kurulmuş ve 1920 yılına kadar çeşitli aralarla görevini sürdürmüştür.
Türkiye'de 1961-1980 yılları arasında çift meclisli sistem yürürlükteydi ve TBMM, Millet Meclisi ve Cumhuriyet Senatosu olmak üzere iki meclisten oluşuyordu. 1980 yılından sonra ise tekrar tek meclisli sisteme geri dönüldü ve senato kurumu 19 yıllık bir çalışma süresinden sonra Türkiye'de yürürlükten kalktı.