Sengserce

Bu makalede araştırmacıların, uzmanların ve kamuoyunun dikkatini çeken Sengserce konusuna değinilecektir. Sengserce günümüz toplumundaki önemi, farklı alanlardaki etkileri ve insanların günlük yaşamları üzerindeki etkisi nedeniyle ilgi uyandıran bir konudur. Bu doğrultuda, Sengserce ile ilgili farklı yönler araştırılacak ve kökeni, gelişimi, özellikleri, sonuçları ve olası çözümleri ele alınacaktır. Ayrıca, bu konuda kapsamlı ve zenginleştirici bir vizyon sağlamak amacıyla Sengserce ile ilgili güncel çalışmalar, uzman görüşleri ve deneyimler sunulacaktır.

Sengserce
Sengseri, سنگسری
Ana dili olanlarİran
Dil ailesi
Yazı sistemiArap alfabesi
Dil kodları
ISO 639-2sgr
ISO 639-3sang1315
Glottologsang1315  Sangisari[1]

Sengserce, İran'ın kuzeyinde, Hazar Denizi'nin güneyinde Simnan ve Tahran eyaletlerinde ve Mehdişehr'de (Sengser) konuşulan Hint-Avrupa dil ailesinin İran dilleri grubunda bulunan Batı İran koluna bağlı bir dildir. Gramer, söz dağarcığı ve genetik olarak Zazaca ile önemli ölçüde benzerlik göstermektedir.[2][3] Bu nedenle bazı dil bilimciler tarafından Zazaca ile birlikte İran dillerinin Hyrkan grubunu oluşturduğu kabul edilmektedir.[4][5] Sengserce Zazaca, Simnanca, Tatça ve diğer Kuzeybatı İran diller gibi ergatif bir dildir ve eril dişi ayrımı taşımaktadır.[6][7]

Sengserce Zazaca Türkçe
E/me Ez/mı Ben
To Tı/to Sen
No/na O/a O (eril-dişil)
Vefre Vewre Kar
Des Des On
Verk Verg Kurt
Vaş Vaş Ot
Bvat Vat Dedi
Veşun Veyşan

Kaynakça

  1. ^ Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, (Ed.) (2017). "Sangisari". Glottolog 3.0. Jena, Germany: Max Planck Institute for the Science of Human History. 
  2. ^ "Ludwig Paul- Zaza". 13 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2022. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2022. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2022. 
  5. ^ Habib Borjian: . In: . Nr. 2. Brill, 2009
  6. ^ Koohkan, S. (2019). The typology of modality in modern West Iranian languages (Doctoral dissertation, University of Antwerp)
  7. ^ Borjian, H. (2021). Essays on Three Iranian Language Groups: Taleqani, Biabanaki, Komisenian (Vol. 99). ISD LLC.