Bu makale, bu ilgi konusuna ilişkin eksiksiz ve güncel bir vizyon sağlamak amacıyla Silika jel konusunu kapsamlı ve ayrıntılı bir yaklaşımla ele almaktadır. Bu doğrultuda, kökeni ve geçmişinden mevcut toplum üzerindeki etkisine kadar Silika jel ile ilgili farklı yönler araştırılacaktır. Okuyucunun Silika jel'in günümüzdeki önemini ve güncelliğini anlamasını sağlayacak ilgili veriler, güncel çalışmalar ve derinlemesine analizler sunulacaktır. Benzer şekilde, bu konunun anlaşılmasını zenginleştirmek ve zenginleştirici bir tartışmayı teşvik etmek için düşünceler ve perspektifler sunulacaktır.
Bu madde hiçbir kaynak içermemektedir. (Temmuz 2024) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
![]() | Bu maddede kaynak listesi bulunmasına karşın metin içi kaynakların yetersizliği nedeniyle bazı bilgilerin hangi kaynaktan alındığı belirsizdir. (Şubat 2020) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
Silika jel, laboratuvar ortamında üretilen, günlük hayatta besinlerin, bitkisel ürünlerin, deri eşyaların, kimyasal boya ve bozulabilecek çoğu şeyin nemini alarak bozulmasını engelleyen bir sodyum silikattır. Bu madde, 1919 yılında Johns Hopkins Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapan Walter A. Patrick üzerine patentlidir. Madde büyük kumsu yapıdadır. Madde nemle beraber renk değiştirir.
Bu madde günlük hayatta ilaçların yanına konularak nemini alır ve böylece bozulmasını engeller, aynı zamanda çoğu bitkisel bazlı sanayi ürünü ve gıda bu şekilde korunur. Deri ve canlı bazlı eşyalar da bu şekilde çürümeye karşı korunur. Bu madde konulduğu ortamdaki nemi çekerek renk değiştirir. Günümüzde değişik ebatlarda satışa sunulmuştur.
Silika jel, toksik olmamakla beraber, kimyasal olarak yüksek enerji açığa çıkaran bir tepkimeye girmez.