Sitar

Toplum üzerindeki etkisi veya bilimsel alanla ilgisi nedeniyle Sitar'e olan ilgi artıyor. Sitar onlarca yıldır günlük yaşamın çeşitli yönlerindeki önemi nedeniyle akademisyenlerin, profesyonellerin ve genel kamuoyunun dikkatini çekmiştir. Bu makalede Sitar'in kökeni ve evriminden bugünkü etkisine kadar farklı yönlerini inceleyeceğiz. Sitar'in yaşadığımız dünyayı nasıl şekillendirdiğini ve bu konu etrafında hangi perspektiflerin açıldığını analiz edeceğiz. Ayrıca, bu alanda kaydedilen ilerlemeleri de göz ardı etmeden, Sitar'in ortaya çıkarabileceği etik ve ahlaki sonuçları inceleyeceğiz.

Sitar
Sitarın yapısı

Sitar (Hindu/Sanskrit: सितार, Urduca: ستار, Farsça: سی تار) telli uzun saplı bir saz, müzik enstrümanıdır. Hindistan kökenli bu sazın sözcük anlamı Farsçada 30 telli'dir. Bu müzik aleti, Hint kültürü dışında batıda da benimsenmiş bir çalgıdır. Sitar Iran-Afganistan bolgesinin sehtar adlı aletinden türemiştir.

Sitarın telleri iki kategoriye ayrılır. Ana teller yarım ay şeklinde bükülmüş perdeler üzerinde çalınır. Taraf telleri perdelerin altındadır. Sayıları sitarın yapıldığı bölge ve ustaya göre değişir. Genelde 12-13 taraf teli bulunur ve bunlar çalınan raga'ya (makama) göre akort edilir. Ana tellerden çalınırken verilen notalar, taraf tellerinde tekrarlanır ve yankılanır. Sitarın mistik sesi buradan gelmektedir ve genellikle, her müzik türünde, müzikal eserlere mistik bir hava katmak için kullanılmaktadır.

Ayrıca, sitarın diğer bir varyasyonu olan surbahar, sitarın daha geniş bir şeklidir.