Sonraki makalede Somaliland bayrağı'in çağdaş toplum üzerindeki etkisini ve yıllar içinde nasıl geliştiğini inceleyeceğiz. Ortaya çıkışından bu yana, Somaliland bayrağı farklı alanlarda sürekli tartışmalara yol açarak hem hayranlık hem de tartışma yarattı. Ayrıntılı bir analiz aracılığıyla, popüler kültürle olan ilişkisinden güncel trendler üzerindeki etkisine kadar Somaliland bayrağı'i çevreleyen farklı yönleri inceleyeceğiz. Aynı şekilde, eksiksiz ve zenginleştirici bir panorama sunmak amacıyla Somaliland bayrağı etrafında var olan çeşitli görüş ve bakış açılarını da araştıracağız.
Bu madde hiçbir kaynak içermemektedir. (Temmuz 2024) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
Kullanan(lar) | Somaliland |
---|---|
Kabul tarihi | 14 Ekim 1996 |
Oran | 1:2 |
Somaliland bayrağı, Afrika'da bulunan, bağımsızlığını ilan etmesine karşın uluslararası alanda Somali'nin bir parçası olarak görülen Somaliland tarafından 14 Ekim 1996 tarihinde kabul edilen ve 1997 yılından itibaren kullanılan resmî bayrağıdır.
Somaliland bayrağı yatay olarak konumlandırılan eşit büyüklükteki yeşil, beyaz ve kırmızı şeritlerden oluşmaktadır. En üst kısımda bulunan ve refahı temsil eden yeşil şeritte beyaz ile yazılmış ve islam dinini temsilen bayrakta yer alan Kelime-i şehadet bulunmaktadır. Orta kısımda yer alan ve barışı simgeleyen beyaz şeridin tam ortasına denk gelecek şekilde konumlandırılan ve birleşik Somali düşüncesinin bittiğini ifade eden beş köşeli siyah yıldız yer almaktadır. Burada yer alan beş köşeli yıldızın her bir köşesi de Somalili halkın yaşadığı Somaliland (eski Britanya Somalisi), Somali (eski İtalyan Somalisi), Cibuti (eski Fransız Somalilandı), Etiyopya'nın Somali Bölgesi ile Kenya'nın kuzeydoğusunda bulunan bölgeleri sembolize etmektedir. Bayrağın alt kısmında yer alan kırmızı şerit ise bağımsızlık mücadelesinde kaybedilen insanların kanını temsil etmektedir.
Ülke bağımsızlık ilanını gerçekleştirdiği 1991 yılından 1996 yılına kadar farklı bir bayrak kullanmaktaydı. Söz konusu bayrakta beyaz zemin üzerine konumlandırılan yeşil daire mevcuttu. Daire tam bayrağın ortasına denk gelecek şekilde konumlandırılmıştı. Dairenin üst ve alt kısımlarına denk gelecek şekilde de Kelime-i şehadet yer almaktaydı.