Türk İnşaat ve Sanat Eserleri Müzesi

Günümüz dünyasında Türk İnşaat ve Sanat Eserleri Müzesi çok sayıda insan için büyük önem taşıyan ve ilgi duyulan bir konu haline geldi. Toplum üzerindeki etkisi, tarihsel önemi ya da günlük yaşamın çeşitli yönleri üzerindeki etkisi nedeniyle Türk İnşaat ve Sanat Eserleri Müzesi geniş bir kitlenin dikkatini çekti. Türk İnşaat ve Sanat Eserleri Müzesi, kökeninden bugünkü gelişimine kadar tartışmalar, yansımalar ve derin analizler üretmeye devam ediyor. Bu makalede, önemini derinlemesine incelemek ve modern dünya üzerindeki etkisini daha iyi anlamak amacıyla Türk İnşaat ve Sanat Eserleri Müzesi ile ilgili farklı yönleri inceleyeceğiz.

Türk İnşaat ve Sanat Eserleri Müzesi
Harita
Açılış1967
Konumİstanbul, Türkiye
Koordinatlar41°00′55″K 28°57′08″D / 41.01528°K 28.95222°D / 41.01528; 28.95222

Türk İnşaat ve Sanat Eserleri Müzesi, İstanbul'da Fatih ilçesinin Şehzadebaşı semtindeki Amcazâde Hüseyinpaşa Külliyesi içinde 1967'de hizmete girmiş bir müzedir.

Müzede, eski eser restorasyonlarından elde edilen mimari eserler ile teberrukat (cami ve mescitlere bağışlanmış eşya) depolarında toplanan malzemeler bir araya getirilmiştir.[1] Koleksiyonunda kitabe, mezar taşı gibi taş eserler; çini, alçı kalıbı gibi dekoratif inşa malzemeleri, aydınlatma araçları, farklı dönemlere ve devletlere ait sikkeler bulunur.

Külliye, Osmanlı padişahı II. Mustafa devrinin sadrazamlarından Amcazâde Hüseyin Paşa tarafından 1644-1702 yılları arasında yaptırılmıştır. Darü'l-kurra, medrese, kütüphane, sıbyan mektebi ve sebil bölümlerinden oluşur. Külliyenin ön cephesinde yuvarlak kemerli bir cümle kapısı ve sağ tarafında 1739'da Şeyhülislam Mustafa Efendi'nin yaptırdığı çeşme vardır.[2][3]

Külliyenin bahçesi "açık hava müzesi" şeklinde düzenlenmiştir.[4] Çeşitli sütun başlıkları, taş kubbe alemleri, Kanuni Sultan Süleyman Türbesi’nin yazılı kasnak frizi, su hazneleri bahçede sergilenir. Fatih Camii’nin 1894 İstanbul depreminin sonra yapılan tamirinden kalan, son tamirde sökülmüş olan barok üslûptaki taş minare külahı kütüphane binası ile sıbyan mektebi arasındaki bahçededir.[1]

Külliye Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 1966'da alınan bir kararla müzeye çevrildi. Medrese hücreleriyle dershanesi, teşhir yeri olarak değerlendirildi. Kütüphane, müzenin idare kısmını meydana getirdi.[5] Müze 1967'de açıldıktan sonra 1976'da kapandı; bakımsızlaştı ve bir depo halini aldı. 28 Ekim 1984 tarihinde yeniden hizmete girdi; 1986'da kapandı.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c Sülüngür, Emine Tülay (2012). "Türk İnşaat ve Sanat Eserleri Müzesi". Türk Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi. 
  2. ^ "Saraçhane Amcazade Hüseyin Paşa Medresesi". www.turanakinci.com. Erişim tarihi: 12 Nisan 2025. 
  3. ^ Eren, Fatma Betül (2019). "Şeyhülislamların İstanbul'daki imar faaliyetleri". İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü yüksek lisans tezi. 
  4. ^ "Türk İnşaat ve Sanat Eserleri Müzesi". Fatih Kaymakamlığı. Erişim tarihi: 12 Nisan 2025. 
  5. ^ Yücel, Erdem (1969). Amcazade Hüseyin Paşa Külliyesi (PDF). Vakıflar Dergisi.