Bugünkü yazımızda son zamanlarda büyük ilgi ve tartışma yaratan bir konu olan TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu) konusuna değineceğiz. Yıllardır TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu) çeşitli alanlarda çalışma ve analiz konusu olmuş, uzmanların, profesyonellerin ve kamuoyunun ilgisini çekmiştir. Mevcut bağlamda önemi yadsınamaz ve etkisi toplumun farklı kesimlerinde hissedilmiştir. Bu nedenle, bu makalede, bu çok alakalı konunun eksiksiz ve güncellenmiş bir vizyonunu sağlamak amacıyla TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu)'in tüm yönlerini ayrıntılı olarak araştırmayı ve analiz etmeyi öneriyoruz.
TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu) Türkiye'de devlet destekli tarım sigortası poliçelerinin üretim ve hasar işlemlerinin yapılması, riskin paylaştırılması ve reasürans koruması için kurulan havuz.
14/06/2005 tarihli 5363 sayılı "Tarım Sigortaları Kanunu" uyarınca kurulmuştur. Havuzun görevleri arasında prim tahsilatı, hasar tespiti, tazminat ödemesi, reasürans teminatı bulma ve istatistiksel çalışmalar, reklam ve fon yönetimi yer alır. Bu işlemlerin yapılması için havuza bağlı Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş. kurulmuştur.
Türkiye'de de tarım sektörünü tehdit eden risklerin teminat altına alınabilmesi amacıyla bir sigorta mekanizmasının devreye sokulması için 14/06/2005 tarihli 5363 sayılı "Tarım Sigortaları Kanunu" çıkarılmıştır
Bu kanuna göre:
TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu), bu kanunun yürürlüğe girmesi ile 21 Haziran 2005 tarihinde kuruldu. 24 Ekim 2005'te Tarım Sigortaları Havuz A.Ş. kuruldu.[1] İlk TARSİM Yönetim kurulu 16 Ocak 2006'da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından atandı. Bitkisel ürün sigortası ve Hayvan hayat sigortası uygulamaları 2006 yılının Haziran ayında başladı. Arından Sera sigortası ve kümes hayvanları sigortası (2006), Su ürünleri hayat sigortası (2006), Arıcılık (Arılı Kovan) Sigortası (2014), İlçe bazlı kuraklık verim sigortası (2017) başlatılmıştır.[1]
Kurum, 2011 yılında Uluslararası Tarım Sigortacılar Birliği'nin Uluslararası Hasar Tespit Organizasyonu'na, 2016 yılında Uluslararası Tarım Sigortaları Sempozyumu'na ev sahipliği yaptı. Azerbaycan ile Türkiye arasında 2018 yılında imzalanan "Tarım Sigortaları Alanında Karşılıklı İşbirliği Niyet Beyanı Anlaşması" ile, TARSİM'in Azerbaycan'da kurulacak sisteme rehberlik etmesi süreci başlatıldı.[2][3]
Kanun, Havuzun işleyişine ilişkin uygulama esaslarını, hasar tespit işlemlerine ilişkin esas ve usulleri belirlemek, kanun kapsamında tarım sigortaları alanında faaliyet göstermek isteyen sigorta şirketleri ve havuz Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş ile sözleşme yapmak, kapsama alınacak riskler ve prim desteğinin belirlenmesi için çalışmalar yaparak önermek ve uygulamada karşılaşılan sorunları tespit etmek, bunların çözümüne yönelik çalışmalar yapmak üzere Tarım Sigortaları Havuzu Yönetim Kurulu'nu görevli ve sorumlu kılmıştır.
Kurul, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı'ndan ikişer, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği, Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş'den birer olmak üzere toplam yedi üyeden oluşmaktadır.
Kurulun üç yıl süre ile görev yapacak ilk üyeleri 16 Ocak 2006 tarihinde Bakan oluru ile atanmışlar ve göreve başlamışlardır.
Havuzun işletilmesine ilişkin iş ve işlemler, Havuza katılan sigorta şirketlerinin eşit payla ortak oldukları Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş. tarafından yürütülmektedir.
Şirketin görevleri kısaca; Havuz Kurulunca alınan kararların uygulamasını yapmak, primleri tahsil etmek, hasar ödemelerine esas teşkil edecek hasar tespit işlemlerini ve tazminat ödemelerini yapmak, reasürans işlemlerini yürütmek, tanıtım faaliyetlerinde bulunmak, istatistik tutmak, Havuz kaynaklarını yatırıma yönlendirmektir.