Bu yazıda günümüz toplumunda büyük ilgi uyandıran Tacikistan bayrağı konusu ele alınacaktır. Tarih boyunca Tacikistan bayrağı, araştırmacıların, akademisyenlerin ve genel olarak insanların merakını uyandıran tartışma ve analiz konusu olmuştur. Tacikistan bayrağı, ortaya çıkışından günümüze kadar günlük yaşamın çeşitli yönlerinde önemli bir rol oynamış ve etrafımızdaki dünyayı algılama şeklimizi etkilemiştir. Bu makale aracılığıyla, Tacikistan bayrağı'in farklı yönlerini araştırmaya, farklı alanlardaki etkisini ve günümüzdeki geçerliliğini keşfetmeye çalışacağız.
Tacikistan Bayrağı, Tacikistan devletinin resmi bayrağı.
Bayrak kırmızı, beyaz ve yeşil yatay şeritlerden oluşan bir üçrenklidir. Ortada bulunan beyaz şeridin içerisinde üst kısmı 7 adet altın sarısı beş köşeli küçük yıldız ile çevrelenmiş altın sarısı bir taç bulunmaktadır.
Sembolizm
Kırmızı renk ulusun birliğini, zaferi ve güneşin doğuşunu temsil eder. Kırmızı ayrıca eski Sovyet döneminde,[1][2] işçileri [2] ve toprağı korumak için hayatlarını feda eden savaşçıları sembolize eder. Beyaz renk saflığı, ahlakı, dağların kar ve buzunu ve pamuğu temsil eder.[a][3][4] Yeşil, doğanın cömert cömertliğini, bereketli vadileri, İslam dinini ve Nevruz kutlamalarını sembolize eder.
Tacik adı popüler etimolojide Farsça tâj kelimesi ile bağlantılı olduğundan, taç sembolü Sâmânîleri ve Tacik halkını temsil eder.[5] Tacikistan bayrağı, Fars mitolojisinde mükemmelliği ve mutluluğu temsil eden yedi sayısının önemi nedeniyle yedi yıldıza sahiptir.
^cotton, traditionally the main export commodity of the economy of Tajikistan, accounted for 13% of Tajikistan's exports in 2012 (now the second most important export category, behind aluminum at 55%).
^The actual etymology of the name is unknown;
it derives from a medieval exonym applied to a people of the Transoxania region, used to refer to either "Arabs" or "Persians"; according to the Library of Congress's 1997 Country Study of Tajikistan, it is difficult to definitively state the origins of the word 'Tajik' because the term is "embroiled in twentieth-century political disputes about whether Turkic or Iranian peoples were the original inhabitants of Central Asia."
Library of Congress Call Number DK851 .K34 1997 6 Nisan 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
The supposed connection of Tajik with tajvar "crowned" can be traced to 1990 (Echo of Islam, Issues 183-193, Ministry of Islamic Guidance, 2000, p. 54). The flag design being based on this etymology was reported in Alfred Znamierowski, The world encyclopedia of flags, Hermes House, 2002, p. 169.