Taksim (müzik)

Bu yazımızda son yıllarda hem ilgi hem de tartışma yaratan bir konu olan Taksim (müzik)'i inceleyeceğiz. Taksim (müzik) çeşitli disiplinlerde çalışma ve araştırmalara konu olmuştur ve toplum ve kültür üzerindeki etkisi yadsınamaz. Tarih boyunca Taksim (müzik) insanlığın gelişiminde çok önemli bir rol oynamıştır ve etkisi günümüzde de geçerliliğini sürdürmektedir. Bu anlamda Taksim (müzik) olgusunu, onun sonuçlarını ve çağdaş dünyamızdaki olası yansımalarını eleştirel ve objektif bir şekilde analiz etmek önemlidir.

Taksim (Arapça: تَقْسِيم‎‎ ; Yunanca: ταξίμι taksimi), Türk müziğinde ve birçok Orta Doğu kültürünün müziğinde ritimsiz ve tek kişi tarafından yapılan bir doğaçlamaya denir. Genelde tek bir makamda yapılır, ancak bazen bir makamda başlayıp başka bir makamda bitebilir ya da ortada başka bir makama geçiş yapıp tekrar başladığı makam'a dönebilir.

Klasik Türk müziğinde genelde bir şarkıdan önce yapılır. Amacı, gruptaki çalgıcıların kişisel kabiliyetlerini göstermek ve dinleyicilerde bir makama aşinalık yaratmaktır.

Giriş taksimi, ara taksimi, son taksim, geçiş taksimi, fihrist taksim gibi çeşitleri bulunmaktadır.

Dış bağlantılar