Günümüz dünyasında Taşlaşmış orman toplumun farklı kesimlerinde büyük önem kazanan bir konudur. Kişisel, profesyonel veya sosyal düzeyde Taşlaşmış orman, günlük yaşamdaki etkisi ve alaka düzeyi nedeniyle insanların dikkatini çekti. Zaman ilerledikçe Taşlaşmış orman bir tartışma konusu haline geldi ve nüfusun farklı kesimleri arasında çelişkili görüşler ortaya çıktı. Bu makalede Taşlaşmış orman'in farklı yönlerini ve günlük yaşamın çeşitli yönleri üzerindeki etkisini inceleyeceğiz. Taşlaşmış orman'in kökeninden günümüze kadar etrafımızdaki dünyayı algılama biçimimizde nasıl bir öncesine ve sonrasına işaret ettiğini analiz edeceğiz. Bu nedenle Taşlaşmış orman'in önemini ve toplumumuz üzerindeki etkisini anlamak çok önemlidir.
Taşlaşmış orman, karasal bitkilerin fosilleşmiş kalıntılarıdır.
Silisleşmiş ağaçlar, 23-15 milyon yıl öncesi faaliyet gösteren silisçe doygun göl içinde ve silisçe zengin volkanik getirimlerin etkisiyle asidik hidrotermal döngü sonucunda, ağaçların hücreleri çeperlerine ve hücre boşluklarına çoğunluklu silikat ve kuvars küreciklerinin birikmesiyle, kök dokusunun özgün yapısını koruyarak silisleşmiştir (taşlaşmışlardır). Taşlaşan bu ağaçlar daha sonraki evrelerde oluşan volkan patlaması ürünü volkan külleri, tüfleri, lavları ile örtülmüş ve bu volkanik örtü taşlaşmış ağaç fosillerinin milyonlarca yıl öncesinden günümüze kadar korunmalarını sağlamıştır.
Örneklerini Dünya'nın farklı yerlerinde açık hava müzesi şeklinde görmek mümkündür. Örnek olarak Amerika'daki Mezozoik yaşlı silisleşmiş orman fosilleri, Yunanistan'ın Midilli adasında Erken-Orta Miyosen yaşlı taşlaşmış ağaç bulgularını görmek mümkündür.[1] Türkiye'de Kızılcahamam civarında örnekleri bulunmaktadır. Taşlaşmış ağaçları batıda; Bolu, kuzeyde, Çerkeş, Kurşunlu, Ilgaz, doğuda; Çankırı ve Şabanözü, güneyde; Beypazarı, Kahramankazan, Çubuk yerleşim yerleriyle sınırlı çok geniş bir alanda görmek mümkündür. Taşlaşmış ağaçlarla kaplı alan tamamen volkanik tüfler ile kaplıdır ve Erken Miyosen'de (23–15 milyon yıl öncesi) gelişmiş olan çam ve meşe ağaçlarının egemen olduğu karışık bir ormanın fosil kalıntılarıdır.[1]