Tepme

Bugün Tepme toplumun farklı kesimlerinde yaygın olarak tartışılan ve analiz edilen bir konudur. Etkisi sağlıktan teknolojiye, politikadan ekonomiye kadar birçok alana ulaştı. Tepme, çalışmasının ve anlaşılmasının önemini vurgulayan bir dizi tartışma ve tartışmaya yol açtı. Yıllar geçtikçe Tepme gelişti ve karşılaştığı değişikliklere ve zorluklara uyum sağlayarak hem uzmanların hem de amatörlerin ilgisini çeken bir konu haline geldi. Bu makalede, bugün çok alakalı olan bu konunun eksiksiz ve güncellenmiş bir vizyonunu sağlamak amacıyla Tepme'in farklı yönlerini ve yansımalarını ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.

Tepme işlemi şeması

Tepme, itici gazın ateşlemesiyle oluşan gazın genişlemesiyle arkaya doğru itilen mühimmat kovanının hareketinden enerji elde eden, kendi kendini yükleyen ateşli silahlar için bir çalışma sistemidir.[1]

Bu geniş çalışma prensibi içinde, her biri cıvata hareketini kontrol etmek için kullanılan yöntemlerle ayırt edilen birkaç geri tepme sistemi vardır. Geri tepme işlemini kullanan çoğu eylemde, namlu ateşleme sırasında mekanik olarak kilitlenmez: cıvatanın ve geri tepme yayının ataleti, merminin ağırlığına göre, namlunun açılmasını mermi namludan çıkana kadar geciktirir.[2] Birkaç kilitli namlu tasarımı, kilidi açma işlevini gerçekleştirmek için bir geri tepme biçimi (örneğin: kapsül çalıştırma) kullanır.

Tepme ilkesi, mühimmat kovanı barut gazlarıyla tahrik edilen bir piston gibi davrandığından, gaz işleminin basitleştirilmiş bir biçimi olarak düşünülebilir.[1] Kendi kendini yükleyen ateşli silahlar için diğer çalışma prensipleri arasında gecikmeli geri tepme, ileri tepme, gaz işleme ve geri tepme işlemi bulunur.

Kaynakça

  1. ^ a b Chinn 1955, s. 3
  2. ^ Walter H. B. Smith, Rifles, Military Service Publishing Co., 1948, "blowback semiautomatic operation" pp.88-89.
Bibliyografi
  • Bremner, Derek, The MG42V and the Origins of Delayed Blowback Roller Lock: WWII German Equipment (Paperback). 0-9533792-0-5.
  • Chinn, George M. (1955). The Machine Gun, Volume IV: Design Analysis of Automatic Firing Mechanisms and Related Components. Washington, D.C.: Bureau of Ordnance, Department of the Navy. 

Dış bağlantılar