Tindalizasyon

Günümüz dünyasında, Tindalizasyon geniş bir yelpazedeki insanlar için büyük önem taşıyan ve ilgi duyulan bir konu haline geldi. Tindalizasyon'in önemi yaş, cinsiyet ve kültür engellerini aştı ve araştırmacıların, profesyonellerin, meraklıların ve benzer şekilde meraklıların dikkatini çekti. Ortaya çıkışından bu yana Tindalizasyon, iletişim şeklimizden günlük aktivitelerimizi yürütme şeklimize kadar toplumun çeşitli yönlerini önemli ölçüde etkiledi. Bu makalede Tindalizasyon'in farklı alanlardaki etkisini ve çağdaş dünyadaki önemini derinlemesine inceleyeceğiz.

Tindalizasyon, yüksek sıcaklık derecelerinde bozulabilen aşı, serum gibi maddelerin sterilizasyonu amacı ile uygulanan bir metoddur.

Uygulanışı

Maddeler genellikle, 56-100 °C'ler arasında 45-60 dakika süre ile 3 gün arka arkaya ısıtılırlar. Her ısıtmadan sonra maddeler 37 °C'de 24 saat bekletilir. Böylece spor formundaki bakteriler vejetatif hale geçerek bir sonraki ısıtmada öldürülmüş olurlar.

Tindalizasyon, Koch kazanında yapılabildiği gibi benmari veya diğer bir ismi ile su banyosunda da yapılabilir. Benmari, yuvarlak veya dört köşe, madenden yapılmış muhtelif derinlikte olabilen bir kaptır. Elektrik veya doğalgazla ısıtılır. İçerisine su doldurulur. Alet çalıştırılır. Termostatı istenilen sıcaklık derecesine ayarlanır. Ayrıca, su sıcaklığını gösteren termometresi de vardır. Sterilize edilecek maddeler su içerisine daldırılır. Aletin kapağı kapatılarak belirli bir süre beklenir.[1]

Kaynakça

  1. ^ Sert, S., 1988. Genel Mikrobiyoloji Ders Notları. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Yay. No:27, Erzurum.