Bu yazıda Tohum'in büyüleyici dünyasına gireceğiz. Tarih boyunca Tohum toplumda temel bir rol oynamış ve insanların hayatlarını çeşitli şekillerde etkilemiştir. Tohum, başlangıcından günümüze kadar hayranlık uyandıran, araştırılan ve tartışılan bir konu olmuştur; bu konu hakkındaki anlayışımızı zenginleştiren sonsuz fikir ve bakış açıları üretmiştir. Bu derinlemesine ve ayrıntılı analiz aracılığıyla, Tohum'in en alakalı yönlerini keşfedecek, tarihsel önemini, çağdaş sonuçlarını ve bizim için taşıdığı gelecek perspektiflerini derinlemesine inceleyeceğiz. Tohum hakkında bir keşif ve bilgi yolculuğuna çıkmaya hazır olun!
Bu madde hiçbir kaynak içermemektedir. (Haziran 2023) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
Tohum, koruyucu bir dış kaplama içine alınmış bir embriyonik bitkidir. Tohum oluşumu, açık tohumlular ve kapalı tohumlular bitkileri dahil olmak üzere tohumlu bitkilerde üreme sürecinin bir parçasıdır.
Tohumlar olgunlaşmış yumurta hücresinin, polen tarafından döllenme ve ana bitki içindeki bir miktar büyümenin ürünüdür. Embriyo, zigot'tan ve tohum taslağının bütünleşmesinden elde edilen tohum kabuğundan geliştirilmiştir.
Kendilerini çoğaltmak için suya bağlı yöntemler kullanan ve tohumları olmayan eğrelti otları, yosunlar ve ciğerotları gibi daha ilkel bitkilere nispetle tohumlar, gymnosperm ve anjiyosperm bitkilerinin üremesinde ve başarısında önemli bir gelişme olmuştur. Tohumlu bitkiler artık hem sıcak hem de soğuk iklimlerde ormanlardan otlaklara kadar karada biyolojik nişlere baskındır.
Tohum, döllenmeden sonra tohum taslağının gelişmesiyle meydana gelir. Bir tohumda içten dışa doğru embriyo, besin dokusu ve tohum kabuğu olmak üzere üç kısım bulunur.
Embriyo kesesindeki yumurta hücresinin döllenmesiyle oluşan yapıya zigot denir. Zigotun gelişerek oluşturduğu yapıya ise embriyo denir. Tohumun canlı olan kısmıdır.
Kısımları:
Kotiledonlar, besin depo etmekten ve çimlenmeden sonra toprak üstüne çıkarak fotosentezden sorumludurlar.
Bitkinin erişkin olmadan önceki beslenme yeridir.
Sebzelerin üretiminde sebze tohumlarına ihtiyaç vardır. Kaliteli sebzeler için kaliteli tohumların alınması ve kullanılması gerekmektedir. Aynı zamanda üreticiler kendi tohumlarını da üretebilirler. Meyve ve sebzelerin kaliteli olanları toplanmayıp bekletilirse ve zamanı gelince toplanırsa tohum olması için işlemler yapılmış olur. Sonrasında bu toplanılanlar güneşte kurutulur ve nem olmayan yerlerde saklanır. Bazı sebze tohumları bu şekilde elde edilebilir.
Yapısında süberin, lignin, kütin gibi maddeler bulundurur. Bu maddeler sayesinde sert bir hal almıştır. Su ve gazlara karşı geçirgenliği azdır. Böylece çimlenme oluncaya kadar aşırı su kaybı ve diğer zararlı etkenlere karşı korunma sağlanmış olur.