Tongaca

Bu makalede çeşitli bilim alanlarında ilgi ve çalışma konusu olan Tongaca konusu ele alınacaktır. Tongaca, alaka düzeyi coğrafi ve zamansal sınırları aştığı için uzmanlar ve hayranlar arasında merak ve tartışma uyandıran bir konudur. Tarih boyunca Tongaca, çelişkili ve zenginleştirici görüşler üreten, analiz ve yansıma nesnesi olmuştur. Bu anlamda toplum üzerindeki, fikir ve bilginin gelişimi üzerindeki etkisini anlamak için anlayışımızı ve değerlendirmemizi derinleştirmek önemlidir. Kapsamlı bir analiz yoluyla, Tongaca'in temel yönlerine ışık tutmaya, bunun sonuçlarını ve gelecekteki olası beklentilerini keşfetmeye çalışıyoruz.

Tongaca
Tongacalea faka-Tonga
Konuşan sayısı96,300 Tonga'da  (1998)[1]
72,820 (başka ülkeler)
Dil ailesi
Yazı sistemiLatin
Resmî durumu
Resmî dil Tonga
Dil kodları
ISO 639-1to
ISO 639-2ton
ISO 639-3ton

Tongaca veya Tonga dili (Tongaca: Tongacalea fakatonga), Avustronezya dil ailesinin alt grubu olan Polinezya dillerine ait Tonga'da konuşulan bir dildir. Yaklaşık 180.000 konuşura sahiptir[1] ve Tonga'nın ulusal dilidir. Cümleler fiil-özne-nesne sırasıyla kurulur.

Tonga dili, Hawaii dili, Maorice, Samoaca ve Tahitice gibi Polinezya şubesindeki dillerle benzerlik gösterir. Dil, Niuece ile birlikte Polinezya dilleri içinde Tonga dilleri şubesini oluşturur.

Tonga dili yazılı bir dil olmaktan çok konuşma dili olarak kullanılmaktadır. Tonga dilinde yazılmış haftalık ve aylık çıkan birkaç dergi vardır, ancak günlük gazete bulunmamaktadır. İncil ve Mormon Kitabı Tongacaya çevrilmiş ve dilde birkaç başka kitap daha yazılmıştır.[kaynak belirtilmeli]

Kaynakça

  1. ^ a b "Tongan". Ethnologue. 27 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2017. 

Dış bağlantılar