Bu yazımızda son zamanlarda pek çok kişinin dikkatini çeken konu/tarih/kişi olan Tüzük (Avrupa Birliği)'i detaylı olarak inceleyeceğiz. Tüzük (Avrupa Birliği), çeşitli alanlarda önemli bir öneme sahip olması nedeniyle günümüz toplumunda büyük ilgi ve tartışma yaratan bir kavram/birey/dönemdir. Bu makale boyunca, Tüzük (Avrupa Birliği)'i çevreleyen farklı yönleri ve bakış açılarını, onun günümüzdeki önemi ve etkisine ilişkin kapsamlı ve eksiksiz bir vizyon sunmak amacıyla analiz edeceğiz. Kökeninden gelecekteki sonuçlarına kadar, anlamını ve çağdaş dünya üzerindeki etkisini tam olarak anlamak için Tüzük (Avrupa Birliği)'i derinlemesine inceleyeceğiz.
Bu madde hiçbir kaynak içermemektedir. (Temmuz 2024) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
Topluluk tüzükleri, Avrupa Birliği hukukunda yasama biriminin bir parçasıdır. Bu tüzüğün tüm hükümleri, üye ülkelerde eşzamanlı olarak, koşulsuz bir biçimde yasa hâline gelerek yürürlüğe girer. Portekiz Antlaşması'yla oluşturulması önerilen Avrupa Birliği Anayasası, topluluk tüzüklerinden "Avrupa Yasalar" adıyla söz etmişse de, bugüne dek bu öneri kabul görmemiştir.
Avrupa Birliği topluluk tüzüklerinin yürürlüğe girmesine dayanak oluşturan resmî belge, Avrupa Ekonomik Topluluğu Antlaşması'nın 249. maddesidir. Yine bu nedenle topluluk tüzükleri Avrupa Birliği'nin sütunlarından birincisi olan Avrupa Toplulukları'nı çatısı altında uygulanmaktadır.
Topluluk Tüzükleri, pek çok bakımdan Avrupa Parlamentosu'nun kararlarıyla eş değerdir. Bu nedenle Topluluk tüzükleri, Avrupa Parlamentosu'yla birlikte, Avrupa Birliği'nin hukukunun en önemli birimlerini oluşturur. Topluluk tüzüklerinin koşulları da tıpkı yasalar gibi büyük dikkat ce çaba harcanarak tasarlanır ve oluşturulur.
Topluluk tüzüklerine yeni bir madde eklendiğinde bu maddenin hükümleri Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin yerel tüzüğünde bulunan konuyla ilgili tüm öncel yasaları fesheder. Üye ülkelerde bundan sonra çıkacak tüm yasalar bu tüzüğün kararlarıyla uyumlu olmalıdır. Üye ülkelerin bu tüzükleri örtbas edecek ya da etkisiz hâla getirecek hareketlerde bulunması yasaktır.