Uppsala Genel Kataloğu

Bu makalede Uppsala Genel Kataloğu'in modern toplumun farklı yönleri üzerindeki etkisini araştıracağız. Uppsala Genel Kataloğu kamuoyuna sunulduğundan bu yana hem uzmanlar hem de vatandaşlar arasında büyük ilgi ve tartışma yarattı. Etkisi siyasetten ekonomiye, kültürden eğlenceye kadar çeşitli alanlara yayıldı. Sonraki birkaç satırda Uppsala Genel Kataloğu'in yaşama, düşünme ve birbirimizle ilişki kurma biçimimizi nasıl değiştirdiğini ayrıntılı olarak analiz edeceğiz.

Uppsala Genel Kataloğu (Uppsala General Catalogue of Galaxies) (UGC), kuzey yarıküreden görülebilen 12921 gökadayı içeren katalog. İlk defa 1973 yılında yayımlanmıştır.[1]

Katalog, 1,0 yay-dakika ile sınırlı çaptaki ve 14,5 kadir sınırda büyüklükteki, kuzey yükselim -02°30' tüm gökadaları içerir. Verilerin ana kaynağı, Palomar Gözlemevi Gökyüzü Araştırması (POSS) mavi baskılarıdır. Ayrıca, Gökadalar ve Gökada Kümeleri Kataloğu'ndan (CGCG) 1,0 yay-dakika'dan daha küçük çaplı olan fakat 14,5 kadir'den daha parlak olan gökadaları içerir.

Katalog, gökadalar ve çevrelerindeki alanla ilgili açıklamaların yanında basık gökadalar için geleneksel sistem sınıflandırmaları ve konum açılarını da ihtiva eder.

Ek

UGCA olarak kısaltılan ek, Uppsala General Catalogue Addendum'dur.

Kaynakça

  1. ^ Peter Nilson. "The Uppsala General Catalogue of Galaxies". 14 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2011. 

Ayrıca bakınız