Uzay grubu

Bu yazımızda son yıllarda akademisyenlerin, uzmanların ve amatörlerin dikkatini çeken bir konu olan Uzay grubu'i inceleyeceğiz. Uzay grubu'in çok çeşitli bakış açılarını ve yaklaşımları kapsayan karmaşık ve çok yönlü bir konu olduğu kanıtlanmıştır. Uzay grubu, toplum üzerindeki etkisinden bilimsel alandaki önemine kadar çeşitli çevrelerde ve disiplinlerde tartışma ve tartışma konusu olmuştur. Bu sayfalarda Uzay grubu'in farklı yönlerini inceleyerek kökenlerini, gelişimini ve geleceğe yönelik olası sonuçlarını inceleyeceğiz. Okuyucularımıza bu büyüleyici konu hakkında kapsamlı ve zenginleştirici bir bakış açısı sunmayı umuyoruz.

altıgen H2O buzun uzay grubu P63/mmc. İlk m, c eksenine (a) dik ayna düzlemini, ikinci m, c eksenine (b) paralel ayna düzlemlerini ve c kayma düzlemlerini (b) ve (c) gösterir. Kara kutular birim hücrenin ana hatlarını gösterir.

Uzay grubu, matematik, fizik ve kimyada uzayda bir nesnenin genellikle üç boyutlu simetri grubudur.[1] Bir uzay grubunun elemanları (simetri işlemleri), bir nesnenin onu değişmeden bırakan katı dönüşümleridir. Üç boyutta, uzay grupları 219 farklı tipte veya kiral kopyalar farklı kabul edilirse 230 tipte sınıflandırılır. Uzay grupları, herhangi bir sayıda boyutta yönlendirilmiş bir Öklid uzayının izometrilerinin ayrık birlikte kompakt gruplarıdır. 3 dışındaki boyutlarda bazen Bieberbach grupları olarak adlandırılırlar.

Kristalografide, uzay gruplarına kristalografik veya Fedorov grupları da denmekteir ve kristalin simetrisinin bir tanımını temsil etmektedir.

Kaynakça

  1. ^ Hiller, Howard (1986). "Crystallography and cohomology of groups". The American Mathematical Monthly. 93 (10). ss. 765-779. doi:10.2307/2322930. JSTOR 2322930. 29 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2022. 

Dış bağlantılar