Günümüz dünyasında, Völva geniş bir insan kitlesi için büyük önem taşıyan ve ilgi duyulan bir konu haline geldi. Völva'den ister tanınmış bir kişi olarak, ister Völva ile ilgili tarihi bir olaydan, ister güncel bir tartışma konusu olarak bahsediyor olalım, onun anlamını ve yansımalarını derinlemesine incelemenin önemi yadsınamaz. Bu makalede, Völva dünyasını derinlemesine inceleyeceğiz ve farklı yönlerini inceleyerek onun çağdaş toplum üzerindeki önemini ve etkisini anlayacağız.
Völva, Cermen paganizminde gelecekte yaşanacak olayları önceden görme ve büyü yapma yeteneğine sahip olduklarına inanılan kadınlardır.[1][2] Bu kadınlar, "kâhin", "bilge kadın" ve "büyücü" gibi[3] pek çok farklı isimle de anılırlar, ayrıca hem eski kaynaklarda hem de modern akademik çalışmalarda sıklıkla cadı ve "şeytanî kişiler" olarak tanımlanırlar.[4][5] Völva ismi İskandinav mitolojisinde (völva veya vala) geçmektedir.
Völva, Avrupa’nın Hristiyanlık öncesi şamanizm geleneklerinin bir parçasıydı[6] ve Cermen toplumunda otoriter bir konuma sahiptiler. Cermen völvalarına ait en eski anlatılar Roma dönemine kadar uzanır. Örneğin, bu dönemlerde bazı durumlarda Roma yönetimine karşı silahlı direnişe önderlik ettikleri ve elçilik yaptıkları bilinir. İskandinav anlatılarında, völva kadınlarının asa kullandıkları ve ayinler sırasında yüksek yerlerde oturdukları anlatılır.
Antik Roma ve Yunan edebiyatında Albruna, Veleda, Ganna ve arkeolojik bir buluntu sayesinde Waluburg gibi birçok Cermen völva ismi kayıt altına alınmıştır. İskandinav mitolojisi de aralarında Heimlaug völva, Þorbjörg lítilvölva, Þordís spákona ve Þuríðr Sundafyllir gibi isimlerin bulunduğu birçok völva'dan bahsedilir. Kuzey Cermen inanışında, tanrıça Freyja'nın völva'lar ile özel bir bağlantısı vardır ve Viking prensesi ve Rus azizesi Olga'nın, Hristiyan olmadan önce Kiev Knezliği topraklarında bazı kesimler arasında "Freyja rahibesi" olarak hizmet ettiğine dair inanışlar bulunur.
Arkeologlar, İskandinav völva'larına ait olduğu düşünülen birkaç mezar bulmuştur.[7][8] Bu mezarlarda, asalar, halüsinojenik ve afrodizyak özelliklere sahip tohumlar ve çeşitli eşyalar bulunmuştur.[8]
Wikimedia Commons'ta Völva ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.